1673 – 1806 Tarihleri Arasında Narh Kayıtlarına Göre Kastamonu’da Fiyat Hareketleri - FİDAN, Murat (My University, 2024)
Sosyo-kültürel açıdan önemli bilgi ve kayıtlar içeren Osmanlı mahkeme kayıtları, geçmişi günümüze yansıtan kıymetli yazılı kaynaklardandır. Belli bölgelere ait olan bu kayıt defterleri yerel farklılıkları ortaya koymasının yanı sıra tümü gözlendiğinde genel tespitlerinde oluşmasını sağlamaktadır. Bu araştırmada Osmanlı döneminde Kastamonu vilayeti’nde fiyatların seyri incelenecektir. 1673 – 1806 tarihleri arasında Kastamonu sancağında devletin resmi olarak belirlemiş olduğu narh seviyeleri Kastamonu Şer‘iyye Sicillerine göre ortaya konulacaktır. Emtiaların fiyatlarının belirlenmesi, resmi belge niteliği taşıdığı için Şer‘iyye Sicillerinde kayıt altına alınmıştır. Bu kayıtlar Kastamonu sancağında emtiaların fiyatlarını belirlemektedir. Osmanlı Devleti’nde XVII ve XVIII. yüzyılda ortaya çıkan siyasi, askeri ve sosyal gelişmeler iç ve dış istikrarsızlığa neden olmuştur. Osmanlı ülkesindeki bu gelişmeler, paranın değerinin düşmesine, buna karşılık fiyatların yükselmesine, kısacası yüksek enflasyona yol açmıştır. Kuşkusuz bu durumdan Kastamonu sancağı da etkilenmiştir. Kastamonu sancağı’nda belirtilen tarihler arasında fiyatların oldukça istikrarsız bir tablo arz ettiği görülmektedir.