COVİD-19 pandemi sürecinde sosyal bilgiler öğretmenlerinin ve ortaokul öğrencilerinin uzaktan eğitime ilişkin görüşleri - Karabudak, Mehmet Gökhan (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Covid-19 salgını, dünya genelinde her şeyi etkilediği gibi eğitim sisteminin önemli bir parçası olan okulları da etkilemiştir. Bu etkilerin başında yüz yüze eğitim yerine uzaktan eğitim modeline geçiş gelmektedir. Sosyal bilgiler dersi bu değişimden etkilenen dersler arasındadır. Uzaktan eğitim, öğrencilerin eğitimlerini sürdürebilmeleri için internet ve diğer iletişim teknolojilerinin kullanıldığı bir eğitim modelidir. Sosyal bilgiler dersi de uzaktan eğitim modelinden yararlanılan derslerden birisidir. Uzaktan eğitim modelinde, öğrencilerin dersleri izleyebilmesi ve ödevlerini tamamlayabilmesi için çeşitli dijital materyaller kullanılmaktadır. Sosyal bilgiler dersi ile öğrencilere videolar, dijital haritalar, etkileşimli sunular ve online kaynaklar sunulmaktadır. Bu materyaller öğrencilerin dersleri takip etmelerini kolaylaştırmakta ve öğretmenlerin öğrencilerin derse karşı ilgilerinin arttırmalarına yardımcı olmaktadır. Ancak Covid-19 salgını ile birlikte aniden gerçekleşen uzaktan eğitim kararı öğretmenleri ve öğrencileri hazırlıksız yakalamıştır. Öğretmenlerin ve öğrencilerin uzaktan eğitim sürecine ilişkin görüşleri eğitim ve öğretimin sağlıklı sürdürülebilmesi için oldukça önemlidir. Bu araştırmanın amacı Covid-19 pandemi döneminde sosyal bilgiler öğretmenlerinin ve ortaokul öğrencilerinin uzaktan eğitime ilişkin görüşlerini incelemektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden birisi olan olgubilim (fenomenoloji) kullanılmıştır. [Bu araştırma 2021-2022 bahar yarıyılında Kastamonu il merkezindeki ortaokullarda görev yapan sosyal bilgiler öğretmenleri ve öğrenimlerini sürdüren ortaokul 8. sınıf öğrencileriyle gerçekleştirilmiştir.] Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formuyla elde edilmiştir. Elde edilen veriler ise içerik analizi kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda Covid-19 salgını ile birlikte öğretmenlerin teknoloji kullanımının arttığı, öğrencilerin uzaktan eğitim sürecine uyum sağlamakta zorlandıkları, sosyal bilgiler konularının öğretiminde istenilen düzeye ulaşılamadığı, öğretmen ve öğrencilerin uzaktan eğitim sürecinde bilgisayar ve internet kaynaklı sorunlarla karşılaştıkları, öğretmen ve öğrencilerin yüz yüze eğitimi uzaktan eğitime göre daha verimli buldukları tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları doğrultusunda uzaktan eğitime uygun Sosyal Bilgiler Öğretim Programı’nın geliştirilmesi ve EBA platformunun uzaktan eğitime yönelik daha işlevsel hale getirilmesi önerilerinde bulunulabilir.
Views of social studies teachers and middle school students on distance education during the COVID-19 pandemic
Keywords: Pandemi, Covid-19, Uzaktan Eğitim, Sosyal Bilgiler