Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Mesleki Yetkinliklerinin Geliştirilmesine Yönelik Bir Uygulama: Abana Sabahat-Mesut Yılmaz Meslek Yüksekokulu Örneği - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Projemiz Kastamonu Üniversitesi Abana Sabahat-Mesut Yılmaz Meslek Yüksekokulu Endüstriyel Kalıpçılık ile Doğalgaz ve Tesisat Teknolojisi programları öğrencilerinin eğitim-öğretim süreçleri boyunca edindikleri teorik bilgilerini bu proje ile uygulamaya dökerek yetkinliklerinin ve niteliklerinin arttırılması hedeflenmektedir. Bu projeyle; öğrencilerin, araştırma, hesaplamalar, tasarım ve üretim gibi projenin her aşamasında aktif rol almalarıyla bilgi ve tecrübelerinin arttırılması sağlanacaktır. Bununla birlikte proje bütçesinden alınacak olan makine-teçhizatlar, bu ve bundan sonraki benzer projelerin ve Endüstriyel Kalıpçılık ve Doğalgaz ve Tesisat Teknolojisi programları atölye ve laboratuvarlarının alt yapısını oluşturacaktır. Öğrenciler yapılan bu çalışma ile birlikte, araştırma yapmayı, sorgulayıcı olmayı öğrenecekler ve problem çözme kabiliyetlerini arttıracaklar, bir takımla uyum içerisinde çalışabilmeyi tecrübe edineceklerdir. Bu amaca yönelik olarak içten yanmalı motorların verimlerinin iyileştirilmesine yönelik bir sistem tasarlanacaktır. Özellikle araçların kışın yakıt sarfiyatlarının artmasının önüne geçmek için emme hava sıcaklığını artıracak bir elektrikli ısıtıcı tasarlanıp emme sistemi üzerine adapte edilecektir. Projenin gerçekleşmesiyle özellikle kışın 0 °C nin altına düşen hava sıcaklığına bağlı olarak 20%’lere varan yakıt sarfiyatının önüne geçilmesine çalışılacaktır. Akaryakıt konusunda dışa bağımlılığımız düşünüldüğünde ülke ekonomisine büyük katkı sağlamasının yanında, egzoz emisyonlarındaki iyileşme ile buji ateşlemeli motorların çevreye verdiği olumsuz etkiler azaltılmaya çalışılacaktır.