Balık sepsis modelinde Echinacea purpurea özü etkisinin NBT, MPO, lizozim testinin kullanılarak araştırılması - Jira, Mabrouka Alfazzani Egrabi (Kastamonu Üniversitesi, 2016)
Bu çalıĢma NBT, MPO ve lizozim testi kullanılarak balık sepsis modelinde bir Echinacea purpurea özü etkilerinin araĢtırılmasıdır. Sepsis akut hayatı tehdit eden klinik bir durumdur ve yoğun bakım ünitelerinde ölüm ana nedeni olmaya devam ettiği bilinmektedir. Bu çalıĢmanın amacı, septik balığın sepsisin erken ve son aĢamasında iken, Ekinezya purpurea (E. purpurea ekstresi) metanolik ekstrelerinin kısa süreli uygulamalarının bağıĢıklık sistemini uyarıcı etkilerini araĢtırmaktır. Sepsis modeli, ilk 7 gününde ve deney II yedinci günde sazan balığının bir türü olan Cyprinus carpio‖a intraperitoneal olarak anaerobik gram negatif bakteri (Aeromonas hydrophila) enjekte edilerek oluĢturulmuĢtur. Özler iki farklı konsantrasyonda (24 mg, 36 mg) oral Deney I ve Deney II, 18 gün boyunca sazan balığının Cyprinus carpio türüne (4,54 ± 0.1 g) uygulanarak çalıĢma yapılmıĢtır. Bu çalıĢmada kullanılan doz, düĢük dozda (24 mg) olarak seçilmiĢtir. Bu dozdaki Echinacea purpureanın önemli ölçüde, solunum patlaması, miyeloperoksidaz ve lysozyme gibi spesifik olmayan bağıĢıklık parametrelerinin artıĢına neden olduğu bildirilmektedir.
The investigation of the effects of Echinacea purpurea extract on fish sepsis model using NBT, MPO and lysozym test
Keywords: NBT, MPO, lizozim, Ekinezya purpurea, Sepsis, Bağışıklık uyarıcısı, Aeromonas hydrophila, Cyprinus carpio