İstatistik Yöntemler ile Pinacea ve Cupracea Familyasına Ait İçin İnfrared Karakteristik Banlarının Belirlenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Polen taneleri hava da uzun süre asılı kalmaları ve atmosferik hareketler nedeniyle çoğrafi alanlar arasında hareket edebilmektedirler. Pinacea ve Cupracea Familyasına ait polen taneleri alerjik olmaları nedeniyle sağlık sorunlarına neden olabilmektedirler. Pinacea ailesinden Pinus cinsi kaynaklı polen taneleri en yaygın karşılaşılan alerjik polenlerdir. Benzeri şekilde Cupracea ailesi üyelerinden Cupressus cinsleri de yüksek alerjik kapasiteye sahiptirler. Aile ve cins seviyesinde tanımlama işlemi uzun zaman alan ve uzmanlık gerektiren bir çalışmayı içermektedir. İnfrared Spektroskopi kullanılarak polen tanelerinin cins seviyesinde belirlenebileceği literatürde gösterilmiştir. Çalışmamızda klasik yöntemler ile belirlenmiş saf Pinus sylvesteris, Pinus nigra, Cupressus semperivens ve Cupressus arizonica türlerinin klasik mikroskobik yöntemler ile tanımlanması gerçekleştirilecektir. Bu türler için infrared spektroskopi kullanılarak türlere ait spektrumlar elde edilecektir. Spektrumlar principal component analiz yaklaşımı ile çalışılarak karakteristik bandlar tür, cins ve aile seviyesinde belirlenecektir. Mevcut literatür incelendiğinde çalışmamız ilk çalışma olacaktır.
Fen Bilimleri