GÖKKUŞAĞI ALABALIKLARINDA (Oncorhynchus mykiss) Renibacterium salmoninarum’a KARŞI AŞI GELİŞTİRİLMESİ - ALMABROK, Ahmed Alhadi (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Bu çalışmada gökkuşağı alabalıklarında (Onchorhynchus mykiss)bakteriyel böbrek hastalığına (BKD) neden olan Renibacterium salmoninarum’a karşı DNA aşısı geliştirilmesi amaçlanmıştır. Balıklar çalışmada kullanılan 9 adet 100 L’lik akvaryuma 40’er adet stoklanmıştır. DNA klonu oluşturulan MSA1 ve P22 genleri balıklara 150ng/µl/balık olacak şekilde intraperitonal olarak vurulmuştur. Çalışmanın 7 ve 30. günlerinde balıklardan kan ve doku örnekleri alınarak bağışıklık parametrelerinde meydan gelen değişimler incelenmiş ve buna ek olarak 30. gün sonunda balıklara R. salmoninarum patojeni ile kontrol testlerinetabi tutulmuştur, yaşama oranları süregelen 21 gün boyunca tespit edilmiştir. Deneme sonunda immünolojik yanıtlar incelendiğinde IL-1β, IL-8, IL-10, IL-12,IL-6, COX2, TGF-β, IgM, iNOS ve MHC2 gen sumun sonuçlarına göre MSA1 ve P22 genlerinin çalışmanın yedinci gününde kontrol grubuna göre attığı tespit edilmiştir (P<0,05). ORP ve MPO aktiviteleri ise 7. ve 30. günlerde deneme gruplarında kontrol grubuna göre artış gözlenmiştir.LYS aktivitelerinde bir değişiklik gözlenmemiştir. Gökkuşağı alabalıklarında farklı iki DNA bazlı aşı ile aşılanmaları sonucunda yaşama oranlarında değişiklik gözlenmemiş olması ile birlikte P22 ve MSA1gen sunumlarının özellikle bağırsak ve dalakta artış göstermiş olması uygulamanın immunostimulant etki gösterdiğini kanıtlamıştır.
Keywords: Alabalık, Aşı, Renibacterium salmoninarum, Onchorhynchus mykiss