Öğretmenlerin Fen Bilimleri Dersi Kapsamında Laboratuvar Uygulamaları Hakkındaki Görüşlerinin Planlanmış Davranış Teorisi Yardımıyla İncelenmesi - Kılıç, Mahmut Sam; Aydın, Abdullah (Kastamonu Egitim Dergisi, 2018)
Bu calismada; Planlanmis Davranis Teorisinin (PDT) yardimiyla, fen bilimleri dersini yuruten ogretmenlerin bu ders kapsaminda, laboratuvar uygulamalari yaptirma durumlarinin incelenmesi amaclanmistir. Arastirmada betimsel analiz teknigi kullanilmistir. Calismanin orneklemini Kastamonu ilinde gorev yapan 37 Fen Bilimleri ve Sinif ogretmeni olusturmaktadir. Arastirmada nitel veri toplama tekniklerinden yari yapilandirilmis gorusme teknigi kullanilmistir. Gorusme sorulari PDT’nin uc temel boyutuna gore hazirlanmistir. Gorusmeler transkript edilerek PDT’nin boyutlarina gore uc ana baslik altinda icerik analizine tabi tutulmustur. Calismanin sonucunda ogretmenlerin fen bilimleri dersi kapsaminda laboratuvar uygulamalarinin oneminin farkinda olduklari ve laboratuvar uygulamalari yapmalari halinde ogretim acisindan faydalar temin ettikleri, bunun yani sira laboratuvar uygulamalarini gerceklestirirken cesitli zorluklarla karsilastiklari tespit edilmistir.
Keywords: Eğitim Üzerine Çalışmalar; Science laboratory; theory of planned behaviour; science education; Studies on Education; Fen laboratuvarı; planlanmış davranış teorisi; fen eğitimi; 4. Education