Bazı junıperus taksonlarının uçucu yağlarının gc-ms analizi - Totoğlu, Hamdi (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Bu çalışmada Kastamonu’da yabani olarak yayılış gösteren J. oxycedrus L., J. excelsa Bieb., J. communis L. var. nana Syme., J. sabina L. türlerinin iğne yaprak ve meyvelerinin hidrodistilasyon ile elde edilen uçucu yağlarının verimliliği ve hidrosolleride dahil kimyasal madde içerikleri GC-MS analizi ile tesbit edilmiştir. Yaprak ve meyve örnekleri Kastamonu sınırları içinden yayılış gösterdikleri bölgelerden toplanmıştır. Meyve ve yaprak materyallerinde uçucu yağların verimlilik oranları yaklaşık %(m/y), J. oxycedrus’de %0,85/0,40, J. excelsa’da %1,20/0,90 , J. nana’da %1,95/1,50 , J. sabina’da %1,93/2,30 olarak tesbit edilmiştir. GC-MS analizi sonuçlarına göre 4 juniperus spp. türünün meyve (m), meyve hidrosolü (mh) yaprak (y) ve yaprak hidrosolü (yh) içeriklerindeki %2’nin üstündeki ana uçucu bileşenler sıralanmıştır. J. oxycedrus (m)’de, myrcene %36,75 / α-pinen %31,40 / germacrene-D %11,47 / limonene %3,58 / caryophyllene %2,74; (mh)’de, α-terpıneol %21,23 / (R)-linalool %19,79 / terpinen 4-ol %19,71 / l-Verbenone %5,41; (y)’da, α-pinen %21,67 / limonene %21,26 / caryophyllene oxide %5,53 / germacrene-D %4,44; (yh)’de, trans-carveol %16,94 / 1- verbenone %10,55 / α-terpıneol %8,41 / cuminyl acetate %7,38 / carveol %5,06. J. excelsa (m)’de, α-pinen %80,91 / α-cedrol %2,52 / myrcene %2,23; (mh)’de, verbenol %23,19 / verbenone %22,33 / pinocarveol %13.64 / α-phellandren-8-ol %10,17 / cis-carveol %5,28; (y)’de, (+)-α-pinene %58,98 / α-cedrol %14,52 / -cedrene %2,58; (yh)’de, verbenone %25,26 / %16,75 / - fenchyl alcohol %10,46 / pinocarveol %7,14. J. communis var. nana (m)’de, germacrene-D %24,48 / germacrene B %8,92 / α-pinene %7,24 / D-limonene %6,03 / -myrcene %5,68 / -elemene %4,29 / α-humulene (CAS) %4,21 / caryophyllene %3,94 / 1(10),5-germacradien-4-ol %3,94 / sabinene %2,68; (mh)’de, terpinen-4-ol %47,52 / α-terpıneol %18,28 / 9-Dodecyn-1-ol %4,28; (y)’da, α-pinene %27,97 / germacrene-d %13,86 / -3-carene %11,62 / D-limonene %6,00 / -myrcene %3,(yh)’de, Silane, diethylheptyloxyoctadecyloxy- %42,50 / terpinen-4-ol %23,68 / silane, diethylheptyloxyoctadecyloxy- %10,80 / α-terpıneol %5,18. J. sabina (m)’de, sabinene %48,89 / terpinen-4-ol %11,27 / myrcene %6,64 / trans-sabinol %4,59 / -terpinene %3,86 / α-pinene %3,38; (mh)’de, terpinen-4-ol %73,82 / α-terpıneol %4,22 / p-2-menthen-1-ol %2,76; (y)’de, trans-sabinol %35,73 / thujone %25,08 / sabinene %12,53 / 3-thujanone %5,76 / myrcene %2,78; (yh)’de, α-thujone %43,14 / terpinen-4-ol %13,73 / 3-thujanone %11,41 / trans sabinol %9,63 / cıs-sabınol %5,56 / linalool %3,69 / linalool oxide cis %3,2272;
Keywords: Ardıç, uçucu yağ, hidrosol, hidrodistilasyon, gc-ms, yağ asitleri