Orman Köylerindeki Sosyal Ve Ekonomik Değişimin Orman Alanları Üzerine Olan Etkilerinin Belirlenmesi (Kastamonu İli Örneği) - GÜLOĞLU, Yavuz (My University, 2024)
İnsanoğlu, teknolojinin gelişmesiyle birlikte sağlık ve kültürel ihtiyaçlarını daha kolay bir şekilde karşılamak için, kırsal alanlardan büyük kentlere göç etmişlerdir. Yaşanan bu göç süreci 1980 yılı sonrasında daha da hızlanarak göç alan ve göç veren illerde sosyal, kültürel, ekonomik, siyasal değişimlere ve sorunlara neden olmuştur. Bu göçlerin özellikle ülkemiz için oldukça önemli bir doğal kaynak olan ormanlar üzerine farklı şekillerde teşkil etmiş etkileri olmuştur. Bu çalışmada, Kastamonu ili orman köyleri arasından seçilecek olan köylerde, orman alanlarının ve diğer arazı kullanım şekillerinin, bu köylerde yaşayan insanların sosyo-ekonomik yapılarındaki değişimlerin etkilenip etkilenmediğini, etkilendi ise nasıl etkilendiğinin tespiti amaçlanmıştır. Çalışmada ilgili köylerin sosyo ekonomik yapılarının ortaya konulması için köylülerle yüz yüze anket çalışması yapılması, arazi kullanımı ve arazi örtüsündeki değişiklerin izlenmesi için hava fotoğraflarının bilgisayar ortamında sayısallaştırılmasıyla elde edilmesi planlanmıştır. Elde edilen bu veriler ışığında sosyo ekonomik yapıdaki değişikliklerinin etkisinin tespiti için bazı istatistiksel analizler yapılacaktır.