SADRŽAJ LIPIDA I PROTEINA KOD KALIFORNIJSKE PASTRVE U ODNOSU NA RAST GONADA - Bhat, Rayees Ahmad; Saoca, Concetta; Arfuso, Francesca; Pino, Carmelo; D’Alessandro, Enrico; Zumbo, Alessandro; Fazio, Francesco; Kesbiç, Osman Sabri (University of Zagreb Faculty of Agriculture, 2022)
The purpose of this study was to examine various lipid classes as well as the protein content in rainbow trout ovaries. A total of 80 samples of Oncorhynchus mykiss (Walbaum 1792) were collected from Kokernag and Verinag hatcheries (Jammu and Kashmir, India) between 2017 and 2019. The mature stage in female fish had the highest gonadosomatic index (GSI) and minimal GSI in the spent stage. Higher lipid content of the ovary was reported during the mature stage (36%), as compared to other pre-breeding stages. Similarly, lipid classes also showed fluctuation during the development of the ovary. The lipid classes, i.e. glycolipids, free fatty acids, cholesterol and triglycerides, had a higher content in the mature stage, while the phospholipid content was higher in the mature stage. The protein content was also higher in the mature ovary than in the other developmental stages. The study provides reference values for various biochemical parameters in rainbow trout that could be useful for population monitoring programs and for the development of diets and management methods for fish production under controlled conditions.

Svrha ovog istraživanja bila je istražiti različite tipove lipida kao i sadržaj proteina u jajnicima kalifornijske pastrve. Ukupno 80 uzoraka Oncorhynchus mykiss (Walbaum 1792) prikupljeno je iz mrijestilišta Kokernag i Verinag (Jammu i Kashmir, Indija) između 2017. i 2019. godine. Zreli stadij gonada kod ženki imao je najviši gonadosomatski indeks (GSI) i minimalni GSI u potrošenom stadiju. Veći sadržaj lipida u jajniku zabilježen je tijekom zrele faze (36%) u usporedbi s drugim fazama prije parenja. Slično, klase lipida također su pokazale fluktuacije tijekom razvoja jajnika. Klase lipida, tj. glikolipidi, slobodne masne kiseline, kolesterol i trigliceridi, imale su veći sadržaj u zrelom stadiju, dok je sadržaj fosfolipida bio veći u zrelom stadiju. Sadržaj proteina također je bio veći u zrelom jajniku, nego u drugim razvojnim fazama. Studija daje referentne vrijednosti za različite biokemijske parametre kalifornijske pastrve koji bi mogli biti korisni za programe praćenja populacije i za razvoj prehrane i metoda upravljanja u kontroliranim uvjetima.
Keywords: glycolipids; Rainbow trout; kalifornijska pastrva; lipid; fish ovaries; riblji jajnici; lipidi; glikolipidi; sezona parenja; bjelančevine; breeding season; proteins