Parçacık Takviyeli Alüminyum Kompozit Malzemelerin Ekstrüze Edilerek Çubuk Profil Üretilebilirliği - UZUN, Arif (My University, 2024)
Bu çalışmada, Al alaşımlı parçacık takviyeli (SiC, B4C) dikişsiz boru biçimli profilllerin toz metalurjisi ve ekstrüzyon yöntemi ile üretilmesi hedeflenmektedir. Bu amaçla deneysel çalışmalar öncelikli olarak toz metalürjisi yöntemi ile kompozit biyetlerin üretimi ile başlayacaktır. Al tozları ile seramik parçacıklar (SiC ve B4C) belirli oranlarda (öngörülen oranlar - ağırlıkça 5,10,15 ve 20) bilyeli karıştırıcı yardımıyla 30 dak. boyunca karıştırılacaktır. Elde edilen karışım 600 Mpa basınç altında tek yönlü olarak sıkıştırılarak biyet haline getirilecektir. Daha sonra biyetler sıcak ekstrüzyon işleminden geçirilecektir (450 - 550 °C). Ekstrüzyon işlemlerinde özel olarak tasarlanmış kalıplar kullanılacaktır. Bu kalıp sayesinde çapı 12 mm et kalınlığı 2 mm olacak şekilde profil boruların üretilmesi sağlanacaktır. Üretilen profil numunelerin mekanik karakterizasyonu için eğme testi, basma testi ve sertlik testleri uygulanacaktır. Mikro yapısal karakterizasyon işlemleri için taramalı elektron mikroskopu (SEM) , XRD cihazı ve optik mikroskop kullanılacaktır.