GÜLŞEN-İ RAZ VE ŞERH-İ CEZİRE-İ MESNEVİ’DE YOKSUL VE YOKSULLUK - Bankir, Mehmet Malik (Avrasya Uluslararası Arastırmalar Dergisi, 2019)
Calismamizin konusunu, Turk edebiyati icerisinde onemli bir yer tutan ta savvuf edebiyatinin onde gelen isimlerinden olan Elvan - i Siraz ȋ ve Abdullah Bosnev ȋ‟ nin kendi donemleri icerisinde y oksula ve yoksulluga b akis acisi t eskil etmektedir. Milletlerin, ailelerin ve bireylerin hayatlarini idame ettirebilmeleri icin gerekli yasam sartlarina sahip olmalari gerekmektedir. Bu da belli bir mali disiplini beraberinde getirir. Bu mali disiplin de e konomi (iktisat) ve butceyle saglanir. Toplumlarin ve bireylerin refah seviyesi, ihtiyacini karsilayabilme ve gundelik gecimini rahatlikla saglayabilme yeterliligiyle dogru orantilidir. Gecim kalitesi, toplum ve bireyin saglik durumunu da olumlu veya olums uz bir sekilde etkileyebilecek seviyededir. Refah duzeyinin yuksek oldugu toplumlarda ozellikle sekuler dunya bakis acisiyla bakildiginda o toplumda yasayan bireylerin daha mureffeh ve mutlu oldugu dusunulmektedir. Calismamizin giris kismini ekonomiyle ilg ili terimler, bunlarin sozluk bilimsel tanimlari ve etimolojik tahlilleri olusturmaktadir. Giris kismindan sonra, bu iki eserde gecen ve yoksullukla ilgili beyitler uzerinde durulacaktir. Bilindigi uzere, hemen hemen her konuda oldugu gibi yoksullukta da b ir maddi yoksulluk bir de manevi yoksullu k soz konusudur. Biz de maddi ve manevi yoksulluk konus u nu Gulsen - i Raz ve Serh - i Cezire - i Mesnevi adli eserler den yola cikarak gunumuzdeki olguya da isaret edecek sekilde bir degerlendirmeye tabi tuttuk. Dolayisiyl a bu degerlendirmede bu mutasavviflarin etkilendikleri sahsiyetler olan Sebusteri ve unlu humanist Mevlana‟nin da konuya bakis acilari ortaya cikmis olacaktir.
Keywords: mevlana; gerçek yoksulluk; şebüsteri