Kastamonu entegre ağaç sanayisinin tarihsel gelişimi ve ülke ekonomisine katkıları (1969-2020) - Aydın, Özlem (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Kastamonu zengin orman varlığı, ağaç sektörünü tanıyan ve deneyimli bir geçmişe sahip işgücü potansiyeli, geniş arazi imkânları, dış pazarlara açılmayı sağlayabilen İnebolu limanı, Ankara gibi büyük bir pazara yakın olması gibi özellikleri nedeniyle ağaç sanayisinde Türkiye’nin önemli illerinden biri olmuştur. Bu önemli konumundan dolayı Kastamonu’da kurulmuş olan Kastamonu Ağaç Entegre Sanayisinin 1969-2020 yılları arasındaki tarihsel gelişimi ülkemize ve ekonomisine katkıları, çalışmanın konusunu teşkil etmektedir. Çalışmaya, Tarihte Sanayileşme ve Ağaç Sanayisinin Tarihsel Gelişimi konularının incelenmesi ile başlanmıştır. Sonrasında Cumhuriyet Dönemi’nde Türkiye’de Ağaç Sanayisi, Kastamonu Ağaç Entegre Sanayisinin Tarihsel Gelişimi, Kastamonu Entegre Ağaç Sanayisinin Türkiye’deki Yatırım Faaliyetleri, Kastamonu Entegrenin Yurt Dışındaki Yatırım ve Faaliyetleri, Kastamonu Ağaç Entegre Sanayisinin Türkiye’ye ve Türk Ekonomik Yapısına Katkısı ana başlıkları halinde incelenmiştir. Çalışmanın kaynak materyalini, Kastamonu Ağaç Entegre Arşivi Belgeleri, Türkiye ticaret dergileri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Kanunlar Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti Resmi Gazetesi ve şirketin süreli yayınları, sanayileşme tarihi, ağaç sektörü ile ilgili akademik çalışmalar, dergi ve makaleler oluşturmaktadır. Konu incelenirken, 1971’de dönemin imkânlarıyla üretim faaliyetlerine başlayan Kastamonu Ağaç Entegre Sanayisinin, 2020’ye kadar sürekli yeni yatırımlarla, modern makineleşmeyle daha donanımlı hale getirilmesi Türkiye’de ve dünyada imalat ve satışının artırılarak milli ekonomiye önemli katkılar sağlaması ortaya konulmaya çalışılmıştır. KEAS fabrikaları, yılda iki milyon beş yüz bin m³ MDF, üç milyon yüz bin m³ yonga levha ve yetmiş milyon m3 laminat parke imalat kapasitesine malik olmuştur. Toplam 1 milyar 4 milyon dolar yıllık geliri, üretimdeki muvaffakiyet ve deneyimi ile 100’ün üzerindeki devlete gerçekleştirdiği satışla ağaç sanayisinde ilk sırada yer almıştır. Ayrıca Türkiye’deki liderliğinin yanı sıra Avrupa’da dördüncü, dünyada ise yedinci sırada gelmiştir. Bu kuruluş, müşterinin talebine göre ağacı %100 yenilenebilir imkânlardan elde ederek, üretimde doğaya hassas ve ileriki nesillere temiz bir dünya terk etme zihniyeti içeresinde yer almıştır
Keywords: Kastamonu entegre ağaç sanayisi, ağaç sanayisi, yonga levha tesisi, yatırım faaliyetleri, tarihsel gelişim, ihracat ve ithalat rakamları