KOLOREKTAL KANSERLİ HASTALARDA HOMOSİSTEİN DÜZEY DEĞİŞİMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - M. RAJAB, Basem Mabruk (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Homosistein, sağlık ve hastalık üzerinde önemli rol oynayan bir aminoasittir. Tehlikeli ve ölüm riski yüksek bir hastalık olan kanser dünya çapında tüm insanlık için ciddi bir risk faktörüdür. Bu nedenle kanser üzerine bilimsel araştırmaların yoğun bir şekilde çalışılması gereklidir. Ayrıca, Homosistein düzeyleri ile hastaların klinik patolojik parametreleri arasındaki ilişki olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, Türkiye’de kolorektal kanserli (KRK) hastalarda Homosistein çeşitliliği hakkında yeni veriler elde etmeyi amaçladık. Bu kapsamda, kolorektal kanserli hastalar ve sağlıklı kontrol grubu aynı sosyoekonomik gruptan ve benzer yaş-cinsiyet dağılımlarına özen gösterilerek seçildi. Belirlenen KRK'li otuz bir hastada ve yirmi iki sağlıklı kontrolde homosistein düzeyi saptandı. Bu kapsamda, kolorektal kanserli hastalar ve sağlıklı kontrol grubu aynı sosyoekonomik gruptan ve benzer yaş-cinsiyet dağılımlarında olmasına özen gösterilerek seçildi. Belirlenen KRK'li ve sağlıklı kontrol gruplarındaki bireylerde homosistein düzeyleri saptandı. Her iki grup arasında (KRK'li grup; 63,32 ± 2,10 ve kontrol grubu; 56,2 ±3,07 yaş) homosistein düzeyleri bakımından önemli bir fark gözlenmedi (p=0.053). KRK'li grup ve kontrol grubunun yaş, cinsiyet ve patolojik parametreleri (tümör yerleşimi, tümör evresi, lenf nodu metastazı, uzak metastaz, perinöral invazyon, müsinöz komponent varlığı) gibi özellikleri arasında da belirgin bir fark belirlenmedi. KRK'li grubun homosistein düzeylerinin, kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu bulundu. Bu sonuç, yüksek homosistein düzeyinin kolorektal kanser riskinin artması ile ilişkili olduğunu desteklemektedir. KRK'li (n=31) ve kontrol grublarının (n=22) patolojik parametrelerinin karşileştırıldığında, KRK'li grubun Homosistein düzeylerinin (12.51 ±2.02), kontrol grubu üyelerine (8.02± 0.18) göre yüksek olduğu gözlendi (p=0.042). Her iki grubun tüm patolojik parametreleri için homosistein düzeyleri arasında anlamlı fark (p> 0,05) olmamasına rağmen müsinöz bileşeni olan bireylerde homosistein düzeyleri biraz daha yüksek bulundu ancak bu istatistiksel olarak anlamlı değildir (p> 0,05). Burada elde edilen sonuçlar daha büyük bir örnekle çalışılarak doğrulanmalıdır. Aynı zamanda, kolorektal kanserdeki plazma Hcy seviyelerinin verilerini değerlendirmek için daha fazla sayıda hasta ile daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır
Keywords: Homosistein, KRK, Tumor, Patologic Parametry