Rubus Canescens Özütlerinin Mda-Mb-231 Meme Kanseri Hücreleri Üzerindeki Etkisinin Araştırılması - Bayarslan, Aslı Uğurlu (My University, 2024)
Doğal bileşikler, bitkiler, hayvanlar, deniz organizmaları ve mikroorganizmalar gibi biyolojik bir kaynak tarafından üretilen moleküllerdir ve kanser tedavisinde önemli rol oynamaktadır. Onaylanmış kanser ilaçlarının %60’ından fazlası doğal kaynaklı bileşiklerden üretilmiştir. Rubus, Rosacea familyasından meyveleri için yüzyıllardır yetiştirilen bir cinstir. Rubus türlerinin çeşitli kısımları geleneksel olarak tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Rubus türlerinin, içeriğinde bulunan biyoaktif bileşenler sayesinde antikanser etki gösterdiği bilinmektedir. Rubus canescens DC. var. canescens DC. ülkemizde de yetişen biyolojik etkinliği keşfedilmemiş bir Rubus türüdür. Önerdiğimiz projede R.canescens özütlerinin meme kanseri hücreleri üzerindeki sitotoksisitesinin ve meme kanseri hücrelerinin metastaz potansiyeline olan etkisinin irdelenmesi amaçlanmaktadır. Bu mekanizmaların aydınlatılması R.canescens için yeni bir biyolojik aktivite tanımlanmasına olanak sağlayacak ve farmakolojik değeri hakkında bilgi verecektir. Natural products are molecules produced by a biological source such as plants, animals, marine organisms and microorganisms and play an important role in cancer treatment. More than 60% of cancer drugs are produced from natural compounds. The genus Rubus belongs to family Rosacea and cultivated for their fruits. Various parts of the Rubus species are traditionally used for therapeutic purposes. Rubus species are known to exert anticancer effect through their bioactive components. Rubus canescens DC. canescens is an unexplored species also found in our country. The aim of this project is to investigate the cytotoxicity of R. Canescens extracts on breast cancer cells and the effect of R.canescens extracts on the metastatic potential of MDA-MB-231 cells. The elucidation of these mechanisms will allow the identification of a new biological activity for R.canescens and provide information about its pharmacological value.