TOSYA ŞEHRİNİN FONKSİYONEL ÖZELLİKLERİ - İbret, Ünal (Marmara Coğrafya Dergisi Sayı 9 (2004), 2004)
Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz Bölümü’nde yer alan Tosya şehri, Kastamonu ilinin güney sınırları içerisinde kalmakta ve en büyük ilçelerinden olan Tosya ilçesinin merkezliğini yapmaktadır. Tosya Şehri’nin ilk nüvesi Ilgaz Dağları’nın Devrez Çayı’na bakan güney etekleri üzerinde akan Kuruçay’ın vadisi içerisinde kurulmuş ve şehir zamanla güneye doğru genişleyerek E-80 Devlet karayolu boyunca gelişmiştir. Yerleşme tarihi Roma dönemine kadar indiği bilinen Tosya Şehri, kuzeyde Ilgaz Dağları’na dayanmakta güneyde ise KAF zonu içerisine yerleşmiş olan Devrez Çayı boyunca uzanan Tosya Ovası’na açılmaktadır.
(The Functional Characteristics of Tosya City)
Keywords: Tosya