Marka değeri ve marka imajının satın alma niyeti üzerine etkisi: Libya örneği - Omar, Nuri Abdusalam Ali (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Yaşadığımız dönemde bireylerin tüketim alışkanlıklarında birtakım değişiklikler meydana gelmektedir. Bireylerin bir ürün veya hizmet satın alacağı zaman markalı ürünleri tercih etmesi markalı ürünlere yönelik artan tüketimin bireylerin genel tüketim alışkanlıkları üzerinde yadsınamaz bir etkisinin olduğu hissedilmektedir. Aynı pazarda faaliyetlerini yürüten işletme ve marka sayısında her geçen gün artış yaşanmaktadır. Bu işletme ve markalar benzer pazarlama faaliyetlerini yürüttüğü için tüketiciler bir süre sonra yapılan pazarlama çalışmalarına karşı duyarsızlaşmaya başlamaktadır. Bu noktada farklılaşmayı başarabilen markalar güçlü bir marka değeri yaratmayı başarabilenlerdir. Böylelikle markalar bireylerin zihninde olumlu bir izlenim edinmeyi başararak kendilerine sadık müşteriler yaratabilmektedirler. Bu çalışmada tüketicilerin, marka değeri ve marka imajına yönelik algılarının satın alma niyeti üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca bu değişkenlerin tükecilerin demografik özelliklerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği de belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre tüketicilerin, marka değeri ve marka imajına yönelik algılarının satın alma niyeti üzerinde pozitif yönlü bir etkisinin olduğu, marka değeri, marka imajı ve satın alma niyetinin bireylerin demografik özelliklerine göre anlamlı farklılık gösterebildiği tespit edilmiştir.
Keywords: Marka değeri, marka imajı, satın alma niyeti