Prof. Dr. Müsait Et-Tayyar’ın Tefsir ve Kur’an ilimlerindeki çalışmaları - Chalabee, Bilal Yousif Ibrahim (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Alimlerin Kur’an ve İlimlerine olan ilgi ve alakası İslam’ın ilk günlerinden günümüze apaçık ortada olan bir husustur. Bu ümmetin her bir aliminin muhakkak Kur’an ilimlerinden birine katkı sağladığını görürüz. Kur’an ilimleri ve Tefsir usulü alanında görünür etkisi olan alimlerden biri de Prof. Dr. Müsaid Bin Süleyman et-Tayyar’dır. Bu alanda dersler vermiş, içtihatta bulunmuş ve kitaplar telif etmiştir. Kur’an araştırmalarında tercihleri ve hususi görüşleri bulunmaktadır. Bu hususun dikkatimi çekmesi üzerine Allah’a tevekkül ettikten sonra tez konumu ‘’ Dr. Mosaid Bin Süleyman el-Tayyar'ın kur'an-ı Kerim'in tefsir ve bilimleri üzerine çalışmaları’’ olarak belirledim. Gayem et-Tayyar’ın bu alandaki çabalarını ortaya koymak olacaktır. Bu gayeye ulaşmak için evvela teze giriş olması açısından bir mukaddime kaleme aldım. Daha sonra üç kısımla devam ettim. İlk kısımda et-Tayyar’ın ilmi yolculuğunu takip ederek hayatını ele aldım. İkinci kısımda et-Tayyar’ın telifleri, görüşleri, tercihleri üzerinden tefsirdeki çabalarına değindim. Üçüncü kısımda ise et-Tayyar’ın Kur’an ilimlerindeki çabalarını yine bu alandaki telifleri üzerinden ele aldım. Kur’an meselelerine dair benimsediği metodu ve görüşleri açıkladım. Ve tezi ulaştığım önemli sonuçlar ve tavsiyelerle bitirdim.
Keywords: Çalışmalar, Müsait et-Tayyar, Tefsir, Kur’an İlimleri.