Radyasyon terapi: Brakiterapi - Emayof, Mardeya A. Abdelsaiad (Kastamonu Üniversitesi, 2017)
Brakiterapi, kapsüllenmiĢ küçük radyoaktif kaynakların, hedef hacim üzerine veya yakınına yerleĢtirilmesiyle, vücudun çeĢitli yerlerinde kanserlerin iyileĢtirici tedavisinde kullanılan önemli bir yöntemdir. Bu yöntemde hedef hacim tarafından absorbe edilen doz, implantasyon kaynaklarından uzaklaĢtıkça düĢmektedir. Yüksek dozlar kısa süreli olarak lokalize hedef bölgeye verilmekte ve bu da çevredeki normal dokuların korunmasını sağlamaktadır. Brakiterapi, düĢük doz oranı (LDR) veya yüksek doz oranı (HDR) teknikleri kullanılarak uygulanabilmektedir. Brakiterapi kaynağının kalibrasyonu, uluslararası önerilen miktarların birinde belirtilen kaynak gücünün değerlendirilmesidir (referans hava kerma oranı veya hava kerma gücü). Brakiterapi kaynaklarının doz hesaplamasının doğruluğunu artırmak için, bilinen olasılık dağılımlarını kullanan Monte Carlo yöntemi tercih edilmektedir.
Radiation therapy: Brachytherapy
Keywords: Brakiterapi, radyoaktif kaynak, kalibrasyon, doz hesaplama, implantasyon, yüksek doz oranı, düĢük doz oranı