The Attitudes of the Teachers towards Assessment and Evaluation: Kastamonu Sample - Avan, Çağrı; Akbaş, Vedat; Gülgün, Cihan (Gazi Publishing, 2019)
Eğitim, bireyi geleceğe hazırlayan birsüreçtir. Bu sürecin en önemli aşamalarından birisi de ölçme vedeğerlendirmedir. Sürecin ve ulaşılan durumun ortaya konulması eğitiminverimliliği açısından gerekli bir durumdur. Ölçme ve değerlendirmede iseöğretmenlerin tutumu çok önemlidir. Sürecin iyi değerlendirilmediği birçalışmanın hedeflere ulaşması zorlaşacaktır. Değişen Dünyaya uyum sağlamak vegeleceğin bireylerini yetiştirmek için bireydeki değişimi gözlemlemek veönlemler almak gereklidir. Bu çalışmada öğretmenlerin tüm dünyada değişen ölçmeve değerlendirme yaklaşımlarını Kastamonu özelinde ortaya çıkarmak,öğretmenlerin ölçme ve değerlendirmeye yönelik tutumlarını belirlemekamaçlanmıştır. Ayrıca sahada olan öğretmenlerin ölçme ve değerlendirmeyeyönelik bakış açılarının doğru tespit edilmesiyle, okullardaki ölçme vedeğerlendirme etkinliklerinin tekrar yapılandırılması için gerekli veriler ortayaçıkarılmıştır. Araştırmaya Kastamonu ilinde temel eğitim ve ortaöğretimde görevyapan ölçme ve değerlendirme eğitiminde gönüllü olarak yer alan 203 öğretmenkatılmıştır. “Eğitimde Ölçme ve Değerlendirmeye Yönelik Tutum Envanteri”(Attitude toward Educational Measurement Inventory) uygulanarak verilertoplanmıştır. Araştırma sonucunda genel olarak öğretmenlerin ölçme vedeğerlendirmeye önem verdikleri görülmüştür. Ayrıca öğretmenlerin meslek hayatıboyunca daha fazla ölçme ve değerlendirme dersi almaları gerektiği,öğretmenlerin ölçme ve değerlendirmeye bakış açılarının yaş, cinsiyet, meslekitecrübe gibi hususlarda değişkenlik gösterdiği ortaya çıkmıştır. Öğretmenlereyönelik ölçme değerlendirme eğitimlerinin uygulamalı olarak belirli periyotlardahilinde gerçekleştirilmesi önerilmektedir

The education process is a process that prepares the individual for thefuture. One of the most important stages of this process is measurement andevaluation. Introducing the process and the situation achieved is a necessarycondition for the efficiency of education. In the assessment and evaluation ofteachers attitude it is very important. It will be difficult for a study thatdoes not evaluate the process well. Adapting to a changing world and to observethe changes in the person and take measures to educate the future ofindividuals is required.In this study, it is aimed to determine the approachesof the teachers specially in Kastamonu in Turkey and to determine the attitudesof the teachers towards measurement and evaluation. In addition, the data forthe assessment of the assessment points of the teachers in the field and there-structuring of the assessment activities in the schools were revealed. Atotal of 203 voluntarily participated in the assessment of basic education andsecondary education in Kastamonu. The data were collected by 'Attitude towardEducational Measurement Inventory' prepared by Byrant and Barnes (1997) andtranslated into Turkish by Ozan and Köse (2013). There are 31 items in 5-pointLikert-type scale. The data were analyzed by SPSS 23 package program. As aresult of the research, it was observed that teachers generally gave importanceto assessment. In addition, it was revealed that teachers should take moreassessment courses during their professional life and it was found out thatteachers' perceptions towards assessment evaluation vary in terms of age,gender, professional experience.
Keywords: Eğitim Üzerine Çalışmalar; Asessment; Evaluation; Teacher; Attitude; Ölçme; Değerlendirme; Öğretmen; Tutum; Studies on Education; 4. Education