Kentsel açık yeşil alanların planlanmasında biyoiklimsel konfor değerinin önemi ‘Kastamonu kent örneği’ - Kümüştaş, Ummuhani (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Biyoiklimsel konfor değerleri kentsel açık yeşil alanların planlaması açısından büyük önem taşımaktadır. Kentsel açık yeşil alanlar kentler içerisinde yaşanabilir bir çevrenin oluşmasına, yaşam kalitesinin olumlu yönde artmasına ve insanların gereksinimlerinin karşılanmasına önemli derecede etkilemektedir. Çalışma kapsamında ilk olarak çalışma alanı içerisinde bulunan tüm ilçelerin meteroloji istasyonlarndan 2000 ila 2018 yılları arasındaki iklim verileri temin edilmiştir. Elde edilen veriler yıllık olarak ortalamaları alındıktan sonar RayMan PRO 1.2 programı yardımıyla Fizyolojik Eşdeğer sıcaklık (PET)değerleri hesaplanmıştır. Elde edilen bu veriler daha sonrasında Arc GIS yazılımı yardımıyla bölgeye ait haritalar oluşturulmuştur. Çalışmada CORINE verileri kullanılarak Kastamonu kentinin yıllar içindeki yüzey alan değişimleri incelenmiştir. Çalışma kapsamında 4 farklı yıla ait corine verileri kullanılmıştır. Çalışma sonucunda Kastamonu kentinde yıllar içerisindeki kentsel açık yeşil alan değişimleri ortaya konulmuştur. İlin yıllar içerindeki alan değişimleri göz önüne alınarak kentsel açık yeşil alanların planlanmasında sağlıklı bir karar alınması amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen veriler ve bilgiler analiz edilerek çalışmanın amacına yönelik kentsel açık yeşil alanların planlanması konusunda bir bütünlük içerisinde değerlendirilmiştir.
Keywords: Biyoiklimsel konfor, pet indeksi, kentsel açık yeşil alanlar, cbs