Tasarımda Yenilik; Grafik Tablet Özelinde Bir İnceleme - DEMİREL İNAL, Elif Arzen; TARLAKAZAN, Elif (Ankara University, 2022)
Teknolojinin hızla ilerlemesi ve yazılım programlarındaki gelişmelerle birlikte plastik sanatların pek çok alanında olduğu gibi grafik tasarım alanında da geleneksel tasarım yöntemlerdeki işleyişin arka plana itildiği gözlemlenmektedir. Pek çok tasarımcı ve sanatçı geleneksel yöntemlerle icra ettikleri eserlerin uzun soluklu, masraflı vb. unsurların farkına varıp, bilgisayar teknolojisinde devam eden gelişmeleri ve tasarım kolaylığını görmüş ve eserlerini dijital ortama taşımaya karar vermişlerdir. Böylece eserlerinde zamandan, malzemelerin muhafazasından ve masraftan tasarruf ederken, imkân fazlalığından, sınırsız renk, araç ve doku çeşitliliğinden yararlanabildiklerini görmüşlerdir. Fotoğrafçılık sektöründe kullanılan film olgusunu kaldıran, matbaa sektöründeki baskı uygulamalarında yaşanan inovasyonlar olmuştur. Dijital değişim keşfi olarak karşımıza çıkan ve günümüzde grafik çizim tableti olarak adlandırılan çizim tabletleri, ilk olarak sketchpad adı verilen ürünle piyasaya sürülmüştür. Araştırmada, nicel araştırma teknikleri arasında yer alan tarama modeli kullanılmış ve ilgili literatür kaynaklarından (video, görsel ve yazın) konu ile ilgili olan kısımlar derlenerek sunulmuştur. Çizim tabletlerinin temelini atmış olan Skecthpad’den başlayarak doğuşu, gelişimi, inovasyon ile birlikte değişim, dönüşüm ve gelişim konuları örneklerle beraber ele alınmıştır. Ardından çizim tabletlerinin grafik tasarım alanına kattığı değer ve kullanılış kolaylığından bahsedilmiştir. Grafik tasarımın tarihinin gelecek dönemleri için öngörü ve tavsiyelerde bulunulmuştur.
Keywords: İnovasyon; Grafik; Tasarım; Çizim Tableti; Grafik Tablet; Sketchpad