Non inverter split cihaz üzerinde farklı gazların aynı ortam şartlarında şarj edilerek enerji, ekserji ve verimliliklerinin incelenmesi - Sevdalı, Selçuk (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Dünyada nüfusun hızlı bir şekilde artması ve yaşam standartlarının yükselmesi iklimlendirme ve soğutma sistemlerine olan ihtiyacı artırmaktadır. Bu sebeple iklimlendirme ve soğutma sistemlerine yönelik cihazların enerji performanslarının artırılması yönündeki çalışmalar da her geçen gün hız kazanmaktadır. Soğutma sistemlerinin enerji tüketimlerinin azaltılması yanında sistemlerde kullanılan soğutucu akışkanlarında çevre dostu olması oldukça önemlidir. Bu çalışmada bir MDF fabrikasındaki iklimlendirme sisteminde kullanılan non invertör split cihaz üzerinde araştırma yapılmıştır. Aynı ortam koşullarında R22, R32 ve R410A üç farklı soğutucu akışkanın kullanılması ile termodinamiğin birinci ve ikinci kanuna göre bir değerlendirilme yapılmıştır. Sisteme ait soğutma performans katsayıları, enerji, ekserji ve ekserji verimleri hesaplanmış ve birbirleri ile karşılaştırılmıştır. Çalışmada kullanılan soğutucu akışkanların entalpi ve entropi değerleri EES (Engineering Equation Solver) programı yardımıyla hesaplanmıştır. Çalışmada kullanılan soğutucu gazların (R32, R22 ve R410A) COP değerleri sırasıyla, 6.89, 2.70, 6.08’tir. COP değeri yüksek olan soğutucu akışkanın ekserji verimliliği de yüksek olmaktadır. Yapılan çalışma sonucunda en yüksek soğutma performansı (COP) ve ekserji verimine R32 ve R410A gazları kullanıldığında ulaşılmış olup, en düşük COP ve ekserji verimine ise R22 gazı kullanıldığında ulaşılmıştır. R32 ve R410A soğutucu akışkanların ODP değerleri aynı iken GWP değerleri karşılaştırıldığında R32 soğutucu akışkanın daha düşük değere sahip olduğu görülmüştür.
Keywords: Soğutma sistemi, non inverter, enerji, ekserji, cop, r22, r32, r410a