Aktif öğrenme yöntemleriyle yurttaşlık eğitimi - Topal, Mehmet (Duzce University, 2024)
Yurttaşlık eğitimi, bireylere toplumda değişim yaratma hedefiyle verildiğinde iyi vatandaşlar yetiştirme gücü artar. Yurttaşlık eğitimi, öğrencilere yurttaşlık değer, davranış ve eğilimleri kazandırarak sonraki yaşamlarını etkileyebilecek temelin bir parçasını oluşturur. Yurttaşlık eğitimini öğrenciler için erişilebilir, ilgi çekici ve anlamlı kılmak gerekir. Öğrenciler yurttaşlığı yaparak yaşayarak öğrenebilirler. Öğretmenler toplumda değişim yaratmak için öğrencilere iş birliği yapabilecekleri, sorunları kendilerinin çözebileceği, yenilikçi düşüncelerini açık bir biçimde ifade edebilecekleri becerileri öğrencilerine kazandırmalıdır. Öğretmenler öğrencilerin çeşitli yollarla topluma katılmalarını sağlamak için hem okul içinde hem de okul dışında öğrenebilecekleri aktif öğrenme ortamları oluşturmaları, onların toplum ve dünya hakkında bilgi edinmeleri için motivasyonlarını artırmalıdır. Bu sayede öğretmenler öğrencilerin katılımcı yurttaşlar olarak gelişmesine yardımcı olabilir. Öğretmenler hikâye kitapları, güncel olayların tartışılması, okul dışı öğrenme ve disiplinler arası öğrenmeler gibi aktif öğrenme yöntemleriyle öğrencilerin yurttaşlık bilgi ve becerilerini genişletebilirler. Bu çalışmanın amacı aktif öğrenmeye dayalı yurttaşlık eğitiminin öğrencilere yurttaşlık bilgi ve beceri kazandırmadaki etkisine yönelik öğretmenlere, araştırmacılara ve ders kitabı yazarlarına bilgi sunmaktır. Yurttaşlık eğitiminde aktif öğrenmelerin kullanılması sonucunda öğrencilerde eleştirel düşünme, yeniden düşünme, problem çözme, iş birliği ve iletişim becerilerinin geliştiği belirlenmiştir. Öğretmenler yurttaşlık eğitimini öğrenciler için erişilebilir, ilgi çekici ve anlamlı kılmak için aktif öğrenme yöntemlerini kullanabilirler. Öğretmenler otantik becerileri öğrencilere kazandırmak için disiplinler arası çalışmalar yapabilirler.
Keywords: yurttaşlık; eğitim; aktif öğrenme; öğrenci; öğretmen.; Specialist Studies in Education (Other); citizenship; education; active learning; student; teacher.; Eğitim Üzerine Çalışmalar (Diğer)