Ilgaz dağ destinasyonu kış turizmi gelişiminin paydaşlar, destinasyonun rekabetçi niteliklerinin ziyaretçiler bakış açısıyla değerlendirilmesi - Pişman, Kübra (Kastamonu Üniversitesi, 2025)
Destinasyonlar, ziyaretçilerin konaklama, ulaşım, eğlence gibi farklı sebeplerle bulundukları yer olarak adlandırılmaktadır. Dolayısıyla kendisini geliştirmiş ve ziyaretçilere keyif alacakları çeşitli hizmetleri sunan bir destinasyon rakiplerine göre daha avantajlı bir konum elde etmektedir. Bu bağlamda gerçekleştirilen bu araştırmanın amacı, Ilgaz dağ destinasyonunun kış turizmi gelişiminin ve rekabetçi niteliklerinin hem paydaşlar hem de ziyaretçiler bakış açısıyla değerlendirilmesidir. Çalışmada, karma yöntem benimsenmiştir. Ziyaretçilere anketler uygulanırken sektör paydaşlarıyla derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Toplam 419 turiste 1 Şubat 2023-30 Mart 2023 tarih aralığında anket uygulanmış ve analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında faktör analizi ve parametrik testlerden olan ANOVA analizi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda ölçek boyutlarından temel kaynaklar ve çekicilikler, destek faktörler ve niteleyici ve güçlendirici belirleyiciler boyutları açısından kayak merkezleri arasında anlamlı farklılık olmadığı belirlenmiştir. Ziyaretçilerin destinasyonu güvenli buldukları ve kendilerini güvende hissettikleri, aynı zamanda doğal manzara güzelliği, kar garantisi ve eşşiz dağ bitkisi ve yaban hayatına sahip olması gibi etmenlerin ilgilerini çektiği tespit edilmiştir. Ayrıca destinasyonun heyecan verici gece hayatı ve eğlence imkanı, festival, konser gibi etkinlikler sunmadığı ve geniş restoran yelpazesine sahip olmadığı sonucuna varılmıştır. Sektör paydaşlarının cevapları incelendiğinde çoğunlukla konaklama tesisi ve kapasiteleri yetersizliği ve danışma, bankamatik, soyunma odası, emanetçi dükkânı, büfe vd. yetersizliğine, aynı zamanda eğitmen yeterliliği ve sosyal medya platformlarının varlığına değinilmiştir. Ayrıca, Ilgaz dağ destinasyonunun yerel, heyecanlı, neşeli, hoş, rahatlatıcı olduğu, ticarileştiği, yeni ürün geliştirme fikirlerinin gündeme geldiği ve geri bildirimlerin beklendiği ifadelerine yer verilmiştir.
Evaluation of winter tourism development of Ilgaz mountain destination from the stakeholders and visitors' perspective of competitive qualities of the destination
Keywords: Kış Turizmi; Turizm gelişimi; Destinasyon rekabetçiliği; Dağ Destinasyonu; Ilgaz