Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni Adaylarının Eğitsel İnternet Kullanım Öz-yeterliklerinin İncelenmesi (Kastamonu-Karabük Örneği) - Balibey, Kerim; Özbal, Ayşe Feray (İlyas GÖRGÜT, 2020)
Araştırmanın amacı Karabük Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda 2018-2019 eğitim öğretim döneminde okuyan öğretmen adaylarının eğitsel internet kullanım öz-yeterlik inanç durumlarını incelemektir. Araştırmanın evreni çalışmada yer alan üniversitelerin Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulları iken örneklem grubu ise bu okullarda eğitim gören 342 öğretmen adayıdır. Araştırmada yer alan katılımcıların (% 47,4’ünün (162) kadın, %52,6’sının (180) ise erkek olduğu görülmektedir. Yine 93 katılımcının (% 27,2) 17-18 yaş, 100 katılımcının (% 29,2) 19-20 yaş ve 149 katılımcının (% 43,6) 21 yaş ve üzeri grubunda yer aldıkları görülmektedir. Çalışmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve Şahin (2009) tarafından geliştirilen “Eğitsel internet kullanım öz-yeterlik inançları ölçeği” kullanılmıştır. Toplanan verilerin normal dağılım göstermesi nedeniyle parametrik testlerden bağımsız örneklem t testi ve Anova testi kullanılmıştır. Sonuç olarak öğretmen adaylarının eğitsel internet kullanım öz-yeterlilik inançları toplam puanları bazı değişkenler açısından incelendiğinde; branş değişkeni açısından hentbol branşı lehine, il değişkeni açısından Kastamonu değişkeni lehine ve kardeş değişkeni açısından ise üç kardeş değişkeni lehine anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.
Keywords: Alan Eğitimleri; Beden Eğitim; Öğretmen; Aday; Eğitsel; İnternet; Kullanım; Öz-Yeterlik; İnanç; Other Fields of Education