Odun Üretim Faaliyetlerinin Ölü Örtü Ayrışma Seyri Üzerine Etkisi - ENEZ, Korhan (My University, 2024)
Ölü örtü dinamikleri orman ekosistemlerindeki enerji transferi ve besin döngüsünün önemlü bir kısmını oluşturur. Bunun yanı sıra son yıllarda yapılan çalışmalarla küresel karbon bütçesinde de önemli rol oynayan ölü örtü ayrışması üzerine hem küresel hem de bölgesel iklim değişikliernin önemli etkiye sahip olduğu ortaya konulmuştur. Planlanan bu çalışma ile üretim faaliyetleri gerçekleştirilmiş Sarıçam ve Göknar meşçerelerinde üretim faaliyetlerinin yaprak ayrışma seyri üzerine etkileri ile bu meşcerelerde bazı toprak özellikleri (tekstür, pH, organik C, toplam N vb.) ve ölü örtü miktarları da belirlenmeye çalışılacaktır. Bunun için üç (2) farklı tür sarıçam ve göknar meşçereleri tespit edilecektir. Bu meşcerelerde üç (3) tekrarlı dört (4) faktör dikkate alınarak (sürütme yolları, üretim artıklarının altı, üst toprağı alınmış yaklaşık %20 eğime sahip arazi ve kontrol grupları) altı aylık aralıklı dört (4) peryotla beş (5) tekrarla yapılması düşünülen deneme deseni düşünülmüştür. Her bir noktaya 20 ayrışma poşeti yerleştirilecektir. Böylece 2x3x4x4x5=480 ayrışma poşeti oluşturulmuştur. Hazırlanan ayrışma poşetleri yaprak örneklerinin alındığı üretim sahalarının da her bir noktaya 20 adet poşet olacak şekilde bırakılacaktır. Bu proje ile toprağın bazı kimyasal özellikleri, fiziksel özellikleri ve ibrelerin kimyasal özellikleri ile ormancılıkta üretim faaliyetleri sonucunda oluşacak olan mikroekolojik alanlar arasındaki ayrışma farklılıkları belirlenerek üretim faaliyetlerinin ayrışma seyri ve bazı toprak özellikleri üzerine ilişkiler ortaya konulabilecektir. Bu çalışma ile aynı yetişme ortamı şartlarında ibrelerin başlangıçtaki kimyasal içerikleri (özellikle N, lignin ve lignin/N) ile üretim faaliyetlerine göre ayrışma ve kütle kaybını etkileyen etmenleri arasındaki farklılıklarda belirlenebilecektir.