Libya, Fas, Ürdün ve Katar’da mezhepçiliğin talâk (boşanma) kanununa etkisi karşılaştırmalı bir çalışma - Abdnour Anagh, Ahmad Mahmoud (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Allah’ın yeryüzüne koyduğu kanunlarından birisi de ihtilaftır. Zira her şey diğerinden farklıdır. Aynı zamanda diğer bir ihtilaf da mahlûkatın dillerindeki, cinsiyetlerindeki, renklerindeki, örf ve adetlerindeki ihtilaftır. Bunun yanında insanlar, anlayış ve idraklarında da farklılık gösterirler. Buradan hareketle Müslümanlar da tarih boyunca kitap ve sünnet naslarını anlamada görüş ayrılıklarına düşmüş ve ihtilaf etmişlerdir. İşte bu durum fıkhi mezheplerin ortaya çıkması için yeterli bir neden olmuştur. Böylece her bir ülke bir mezhebe bağlı kalmış ve yasa ve kanunlarını düzenlerken de bu mezhep görüşlerine başvurmuştur. İşte bu yasa ve kanunlardan birisi de talak konusunu da kapsayan şahsi haller kanunudur ki bu bağlamda elimizdeki bu çalışmanın konusu da çalışma konusu olan ülkelerin her birinin talak konusundaki kanunları ile ülkenin mezhep görüşleri karşılaştırılarak bu kanunların düzenlenmesinde ülkenin tabi olduğu mezhep görüşlerinden ne derece etkilendiği ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışma iki bölümde ele alınmıştır. Birinci bölüm nazari olup bu bölümde fıkhi ihtilaf ve kanun anlayışının anlamları genel olarak ele alınmış ikinci bölüm çalışmanın uygulama kısmını oluşturmuş ve çalışma konusu ülkelerin tabi oldukları mezheplerin talak konusundaki görüşleri ile medeni kanunları karşılaştırılmıştır. Son olarak da elde edilen sonuçlar belirtilmiş ve istifade edilen kaynak ve referanslar çalışmanın sonunda verilmiştir
Keywords: İhtilaf, mezhep, fıkıh, şahsi haller kanunu, talak, boşanma.