Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü Karaçam (Pinus Nigra J.F. Arnold) Meşcerelerine İlişkin Ekolojik Tabanlı Büyüme Modelleri - SAKICI, Oytun Emre (My University, 2024)
Sera gazlarının atmosferde yoğunluğunu arttırmasından kaynaklı sürekli artış gösteren sera gazı etkisinin ilerleyen yıllarda iklimde ciddi değişikliklere yol açacağı öngörülmektedir. Sıcaklık, yağış, atmosferik CO2 vb. iklimsel değerler değişen iklim koşulları altında meşcere dinamiğini doğrudan ve dolaylı olarak etkileyecek ana faktörler arasındadırlar. Bu faktörler, fotosentez, solunum, terleme ile nitrojen ve su alımı gibi aktiviteleri kontrol ederek, meşcerelerin artım ve büyümesi üzerinde hayati öneme sahiptirler. Bununla birlikte, toprak özellikleri, meşcerelerin yer aldıkları topografik yapılar vb. tüm diğer ekolojik faktörler meşcere gelişimi üzerinde doğrudan etkilere sahiptirler. Değişen iklim ve ekolojik koşullar altında farklı senaryolar sunabilen, tüm bu faktörlerin ayrı ayrı ve birlikte yaptıkları meşcere gelişimi üzerindeki etkileri anlamamızı sağlayacak modellerin oluşturulması bu projenin ana amacıdır. Bu amaç doğrultusunda, ekolojik tabanlı tek ağaç, çap dağılım ve meşcere büyüme modelleri ile bonitet endeks ve ağaç hacim denklemleri geliştirilecektir. Bununla birlikte, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü saf ve doğal karaçam meşcereleri için artım ve büyüme değerlerinin tahmininde ormancılık çalışmalarında önemli yer bulan karışık-etkili modelleme yaklaşımının kullanılabilme olanakları araştırılacaktır.