Syntrichia ruraliformis (Besch.) Mans., Hypnum andoi A.J.E.Sm. ve Platyhypnidium riparioides Dixon Etanol Ekstraktlarının HCT116 Hücre Canlılığı Üzerindeki Etkilerinin Spektroskopik Açıdan İncelenmesi - ZENGİN KÖKSAL, Hilal; ÖZERKAN, Dilşad; ALTUNER, Ergin Murat; CANLI, Kerem (Anatolian Bryology, 2021)
Kolon kanseri neredeyse her yıl bir milyondan fazla yeni tanıların ortaya koyulduğu ve dünyada en sık rastlanan üçüncü kanser türüdür. Her yaş grubunda görülebildiği gibi kalıtımsal kökenli değildir. Bu veriler göz önüne alındığında kanserin tedavisi için yeni ilaç kombinasyonlarının araştırılması önemli bir ihtiyaçtır. Bu çalışmada, anti-kanser aktivitesi bilinmeyen Syntrichia ruraliformis (Besch.) Mans., Hypnum andoi A.J.E.Sm, Platyhypnidium riparioides Dixon karayosunu türlerinden elde edilen ekstraktlarının HCT116 kolon kanser hücre hatlarına karşı etkileri değerlendirilmiştir. Karayosunu türlerinin etil alkol çözücüsünde elde edilen ekstrelerinden, DMSO ile stok solüsyonlar hazırlanarak, çeşitli konsantrasyonlarda sitotoksite test (MTT) deneyleri yapılmıştır. HCT116 serisinde bulunan tüm karayosunu türlerinin IC50 değerlerine göre belirlenen dozlar aynı şekilde mezenkimal kök hücrelere (MKH) uygulanmıştır. Ayrıca, Fourier transform kızılötesi (FTIR) spektroskopisi üç karayosununa maruz kalan kanser hücrelerini analiz etmek için kullanılmıştır. Sonuç olarak, karayosunu türlerinin HCT116 kolorektal kanser hücre hattına karşı yüksek oranda antiproliferatif etki gösterdiği, bunun aksine MKH hücrelerinde letal olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca, FTIR spektrumu ile elde edilen sonuçların tüm hücre proliferasyonu verileriyle paralel seyrettiği moleküler düzeyde de belirlenmiştir. Tüm sonuçların ışığında bu karayosunu türlerinin, biyoaktif bileşenleri belirlendiği takdirde, potansiyel kanser ilacı olma özelliğine sahip olduğu düşünülmektedir.
Keywords: Bryophyte; ant-proliferative; colorectal cancer; FTIR; Briyofit; anti-proliferatif; kolorektal kanser; FTIR; 3. Good health