Cebirsel İfadeler Konusunun Öğretiminde 5E Öğrenme Modelinin 6. Sınıf Öğrencilerinin Akademik Başarısı Üzerine Etkisi - PİRCİ, Hakkı Alper; TORUN, Gülten (Kastamonu Egitim Dergisi, 2020)
Bu çalışmada, ‘‘Cebirsel İfadeler’’ konusunun öğreti-minde yapılandırmacı yaklaşıma dayalı 5E öğrenme mode-linin 6. sınıf öğrencilerinin akademik başarısı üzerine etki-sinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, 2016-2017 eğitim-öğretim yılının bahar döneminde Batı Karadeniz bölgesinde yer alan bir ilimizin bir ilçesinde bulunan bir ortaokulun 6. sınıfında öğrenim görmekte olan 40 öğrenci ile yürütülmüştür. Rastgele belirlenmiş deney ve kontrol gruplarının her birinde 20 şer öğrenci bulunmaktadır. Çalışmada, nicel ve nitel araştırma desenleri birlikte kulla-nılmıştır. Veri toplama aracı olarak “Cebirsel İfadeler Ba-şarı Testi” ve “Yarı Yapılandırılmış Görüşme Soruları” kullanılmıştır. Yapılan istatistiksel çalışmalar sonucunda cebirsel ifadeler konusunda 5E öğrenme modeline göre hazırlanan ders etkinliklerinin öğrencilerin akademik başa-rılarına anlamlı bir katkı sağladığı görülmüştür. Ayrıca, 5E öğrenme modeli etkinlikleri ile destekli işlenen derslerin daha eğlenceli geçtiği, ilgi ve motivasyonu arttırdığı ve kalıcı olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.