TÜRKİYE’DEKİ TERÖR OLAYLARININ (19962018) TURİZM TALEBİ ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİLERİ - KOÇ, YUSUF ZİYA (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Bu araştırmada Türkiye için önemli sorunlardan biri olan terörün, ülke turizmini ne derece etkilediğini araştırmak ve Türkiye’ye gelecek turist sayısına yönelik tahminlerde bulunmak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda 1996 ile 2018 yılları arasında ülke içerisinde meydana gelmiş terör olayları ile aynı yıllar içerisinde ülkeye gelen yabancı turislerin aylık sayıları ve konaklama işletmelerinin yatak sayılarına ulaşılmıştır. Terör olayları verileri Küresel Terörizm Veritabanı’ndan, turist sayıları verileri Türkiye İstatistik Kurumu’ndan ve yatak sayıları verileri ise Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nden elde edilmiştir. Elde edilen veriler Eviews 10 paket programı analiz edilmiş, geleceğe yönelik tahminlerde bulunmak için zaman serisi analizi yapılmıştır. Analizler sonucunda, 1996 yılından günümüze kadar (2016 yılı hariç) turist sayılarının artış eğilimi olduğunu göstermektedir. Ayrıca bazı terör olaylarının olduğu dönemde ülkeye gelen turist sayısının terör olayının olmadığı dönemdekinden daha fazla olduğunu göstermektedir. Bu bulgu ışığında, terör olaylarının turist sayılarını etkilemediği söylenebilir. Ayrıca terör örgütlerinin eylemlerini gerçekleştirmek için turizmin en yoğun olduğu yaz aylarını hedef aldıkları da görülmektedir. Bir terör olayının turist sayılarını ilk 4 ay içerisinde etkilemeye başladığını ve 7 ayda da etkisini tamamen kaybettiğini göstermektedir. Terör olayları nedeniyle ülkeye gelen yabancı turist sayılarında görülen değişiklik ile yatak sayıları arasındaki nedensellik ilişkisi 1996-2018 yılları dikkate alınarak incelenmiştir. Bu değişkenler arasındaki nedenselliği test etmek için Granger Nedensellik testi kullanılmıştır. Bu analiz sonucuna göre değişkenler arasından çift yönlü bir nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Araştırmada mevsimsellikten arındırılmış turist sayılarına istinaden yapılmış geleceğe yönelik tahminler ise terör olayının olmadığı durumlarda 2023 yılında aylık ortalama turist sayısının 4,5 milyon civarında olacağı yönündedir.
Keywords: Terörizm, turizm, zaman serisi analizi, nedensellik