Kentsel Yol Ağaçlandırmalarında Biyoçeşitlilik, Antalya-Türkiye Örneği - SEVER MUTLU, Songül; SELİM, Ceren; ÜN, Gülçin (Kastamonu University, 2017)
Kentsel yesil alan sisteminin ayrilmaz bir parcasini olusturan kentsel alan agaclandirmalari bircok cevresel, sosyal ve ekolojik faydayi da beraberinde getirmektedir. Kentsel yol agaclandirmalari icin secilecek agac turlerinde cesitliligin saglanmasi yerli ve egzotik zararlilardan ve hastalik etmenlerinden kaynaklanan buyuk olcekli hasarlarin onlenmesine olanak saglar. Kent ormancilari ve belediye bunyesinde calisan agaclandirma ile ilgilenen uzmanlar kendi yetki alanlari icerisinde cesitliligin saglanmasi icin tavsiyelerde bulunmaktadir: Bir alanda dikim yaparken (1) ayni ture ait bireylerin orani toplam bireylerin %10’unu, (2) ayni cinse ait bireyler tum bireylerin %20’sini ve (3) ayni familyaya ait bireylerin tum bireylere oraninin %30’u gecmemesi gerektigi seklindedir. Bu calismanin amaci Antalya ilinin 5 ana yol guzergahindaki (Ataturk Bulvari, Yuzuncuyil Bulvari, Hurriyet Caddesi, Serik Caddesi, Palmiye Caddesi) yol boyu agaclandirmalarindaki biyolojik cesitliligin belirlenmesidir. Calisma kapsaminda belirlenen caddelerdeki turler tek tek belirlenerek sayilmistir. Kullanilan turlerin belirlenmesi ve turlerin dikiminde karar surecini anlayabilmek ve bilgi edinmek icin ilgili belediyelerde gorev yapan peyzaj mimarlari ile yuz yuze gorusmeler yapilmistir. Elde edilen sonuclara gore 3 turun ve 1 cinsin beklenen oranla uyusmadigi belirlenmistir. Belediyelerin kullanilan turlerle ilgili herhangi bir envanter listesine sahip olmadiklari, dikimlerde biyocesitliligi temel alan bir planlama yapmadiklari da elde edilen sonuclar arasindadir. Tavsiye edilen oranlara gore dikimlerin yapilmasi cesitliligin saglandigi bir biyolojik cevrenin surdurulebilmesi icin onemli bir kosuldur. Belirlenmis bu eksiklikler goz onune alindiginda oncelikle daha bilincli kararlarin verilebilmesi icin envanterlerin yapilmasi onerilmektedir. Ayrica yeni yapilacak olan dikimlerle de tur ve cins seviyesinde biyocesitliligin arttirilmasini saglayacak bir planlama yapilmalidir.