Okul Öncesi Eğitiminde Stem Uygulamları Geliştirilmesi - AYDINLI, Bahattin (My University, 2024)
Değişen insan ihtiyaçları ve teknolojik değişimler bireyleri farklı alanlara yönlendirmekle beraber disiplinler arası bir anlayışın ön plana çıkmasına neden olmuştur. Eğitim dünyası için yeni olan bu değişim başta öğrenciler olmak üzere öğretmenleri ve velileri etkilemektedir. Endüstri 4.0ve STEM kavramı içerisinde bireylerin farklı bilgileri kullanarak yeni ürünler ortaya koymasını hedeflemektedir. Dünya genelinde birçok ülke bu çalışmaları yaklaşık 15 yıldır yürütmekte ve kurumlarına yaygınlaştırmaktadır. Fakat ülkemizde bu konu 2018 yılında eğitim müfredatlarındaki değişim ile girmiş olmasının yanında bu alandaki çalışmalar istenilen düzeyde değildir. Gerek öğretmenlerimiz gerekse öğrencilerimiz bu değişime ayak uydurmaya çalışsa da bazı noktalar eksik kalmaktadır. Özellikle okul öncesi eğitiminde Z çağı bireylerinin zamanın şartlarına göre temellendirilmiş bir eğitimle küçük yaşlardan itibaren eğitilmesi çok önemlidir. Bu kapsamda ülkemizde son yıllarda ön plana çıkan bir eğitim yaklaşımı olan STEM eğitiminin okullara ve derslere entegrasyonu çok önemlidir. Yapılacak çalışma ile okul öncesinde STEM etkinlikleri hazırlanacaktır. Sonrasında ise etkinlikler uygulanacak ve etkinlikler güncellenecektir. Sonrasında bu uygulamalar e- kitap haline getirilerek yaygınlaştırılacaktır.