Almncrfeni Yüksek Entropili Alaşımların Mikroyapı Ve Mekanik Özelliklerinin Araştırılması - ÖZORAK, Cihan (My University, 2024)
Son yıllarda yüksek entropili alaşımlar (YEA) veya çok bileşenli alaşımlar olarak adlandırılan yeni bir alaşım türü benzersiz kompozisyonları, mikro yapıları ve ayarlanabilir özellikleri ile yüksek oranda dikkat çekmektedir. Bunlar en az 5 elementin eşit veya eşite yakın oranlarda katı eriyik şeklinde oluşturduğu alaşımlar olarak tanımlanmaktadır. Çok sayıda elementin birbirine yakın oranlarda alaşım içinde bulunması yüksek karışım entropisine sebep olmaktadır. Dolayısıyla intermetalik fazların oluşumunu zorlaştırıp yerine basit, yüzey merkezli kübik (YMK) veya hacim merkezli kübik (HMK) ya da bu ikisinin bir arada bulunduğu katı eriyiklerin oluşumunu kolaylaştırmaktadır. YEA’lar geleneksel alaşımlara göre özellikle yüksek dayanım değeri gibi mekanik özellikler açısından araştırmacıların dikkatini önemli oranda çekmektedir. Bu amaçla projede Toz metalurjisi yöntemiyle Yüksek Entropili Alaşımlar üretilecek ve mekanik özellikleri araştırılacaktır. Yüksek entropi alaşımlarının (YEA) oluşumunun temeli, intermetalik fazlar veya diğer fazlar yoluyla katı bir çözeltinin oluşmasıdır. Bunun sonucu olarak yüksek entropili alaşımlar yüksek sertliğe ve yüksek mukavemete, iyi aşınma ve korozyon direncine, yüksek sıcaklık mukavemeti gibi birçok özellikleri bulunmakta ve dolayısıyla geniş bir uygulama alanına sahiptir. Uzay-havacılık, kesici takım malzemeleri, nükleer endüstri, taşımacılık, enerji endüstrisi ve hasarlara karşı dayanıklı malzemelerde başlıca kullanım alanlarıdır. Bu çalışmada, sıcak presleme tekniği kullanılarak AlMnCrFeNi’den oluşan yüksek entropili alaşım üretilecektir. Üretilen numunelerin mikroyapı ve mekanik özelliklerini belirlemek amacıyla SEM ve EDS analizleri, XRD analizi, Faz dağılımı (EBDS Analizi) ve EDX spektrumları, sertlik, aşınma ve korozyon testleri uygulanacaktır.