HİLAFETİN SALTANATA DÖNÜŞMESİNDE HULEFA-İ RAŞİDİN DÖNEMİNDEKİ VİLAYET SİSTEMİNİN ETKİSİ - DİNÇ, Abdullah Cahit (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Üç bölümden oluşan tezimizin ilk bölümünde kamu hukuku konusunda temel kavramlar tanıtılmıştır. Hilafet kavramının modern kamu hukuku içerisindeki yerinin tam olarak anlaşılması ve güç erkelerinin dağılımı ile ilişkisine yer verilmiştir. İkinci bölümde Hz. Muhammed (s.a.v.) ve Hulefa-i Raşidin dönemindeki devlet yapısı ve valilere yer verilmiştir. Ayrıca valilere verilen yetkiler yakından incelenmiş ve görevlendirildikleri vilayetler de göz önünde bulundurularak dönemin yönetiminde valilerin ve vilayetlerin etkileri yakından incelenmiştir. Son bölümde Emevî Devleti’nin kuruluşunu ve hilafetin saltanata dönüşmesini ve bu dönüşümde vilayetler ve valilere verilen yetkilerin ne kadar etkili olduğu gösterilmeye çalışılmıştır.
Keywords: Halife, hilafet, saltanat, vilayet.