E-Öğrenmeye Yatkınlığın Akademik Performansa Etkisinde Dijital Okuryazarlığın Düzenleyici Rolü: Geleceğin Öğretmenleri Üzerine Bir Araştırma - Tekin, Erol (Journal of the Human and Social Sciences Researchers, 2024)
Covid-19 pandemisi ile birlikte eğitim sektörü de dâhil olmak üzere birçok sektörde yeni uygulamalara uyum sağlama gerekliliği ortaya çıkmıştır. Özellikle belli bir süre yüz yüze eğitime ara verilmesi ve uzaktan eğitim modelinin benimsenmesi gerekmiştir. Bu sürecin eğitim uygulamalarında ortaya çıkardığı olumsuzluklara fazlaca dikkat çekilmiştir. Fakat uzaktan eğitim sürecinin e-öğrenme başta olmak üzere online süreçlerin farkındalığını artırdığı ifade edilebilir. E-öğrenme ortamlarının ve platformlarının gün geçtikçe artması Z kuşağı gençliğinin akademik başarılarını artırmasına da fırsat sunmaktadır. Bu nedenle özellikle üniversitelerde Z kuşağı olarak adlandırılan günümüz gençlerinin e-öğrenmeye yatkınlıkları düşünüldüğünde bu durumu pozitife çevirmek mümkün olabilir. Ancak dijital okuryazarlığa sahip olunmadan e-öğrenmeye yatkınlık tek başına bir işe yaramayacaktır. Çünkü akıllı telefonların, tabletlerin, bilgisayarların başını çektiği ağ cihazları vasıtasıyla bilgiye ulaşma, onu anlamlandırma, analiz edebilme ve paylaşabilme becerisini ifade eden dijital okuryazarlık sayesinde öğrencilerin içerik bulma, değerlendirme, kullanma, paylaşma ve oluşturma yeteneği gelişebilecektir. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı e-öğrenmeye yatkınlığının akademik performans üzerindeki etkisinde dijital okuryazarlığın düzenleyici rolünü ortaya koymaktır. Bu amaç çerçevesinde çalışmanın evreni Kastamonu Üniversitesi öğretmenlik programlarında eğitim gören üniversite öğrencileridir. Çalışmanın örneklemini ise bu evren içerisinde eksiksiz veri elde edilen 322 lisans öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma verileri anketler aracılığıyla toplanmıştır. Veriler kolayda örnekleme yöntemi ile elde edilmiştir. Elde edilen verilere tanımlayıcı analizler ve doğrulayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Düzenleyici etki analizi Process Macro ile yapılmıştır. Analizler sonucunda e-öğrenmenin akademik performansı olumlu etkilediği bulunmuştur. Dijital okuryazarlığın da öğrencilerin akademik performans üzerinde olumlu etkisi olduğu görülmüştür. Ayrıca e-öğrenmenin akademik performansa etkisinde dijital okuryazarlığın düzenleyici rolünün olduğu da tespit edilmiştir.