Soğuk stresin insaat isçileri üzerindeki etkisi - Erdemli, Selen (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Teknoloji ve büyüyen ihtiyaçlar doğrultusunda gelişen inşaat sektörü yer üstü ve yer altı imalatlarını kapsamaktadır. Türkiye‟de öne çıkan bir sektör olması, beraberinde diğer sektörleri de hareketlendirmesi ve ekonomiye katkısı sebebiyle inşaat sektörünün önemi büyüktür. Sektör büyürken, çalışan sayısının artması ve buna bağlı olarak çalışma koşullarının kötüleşmesi, iş kazalarının artması gibi sorunları da beraberinde getirmiştir. Ciddi yaralanma ve ölümle sonuçlanan iş kazalarının çok sık yaşandığı inşaat sektöründe yapılan işin ve kullanılan malzemenin çeşitliliği, çalışma saatlerinin düzensizliği, çalışma alanının dağınık ve geniş olması, çalışanların eğitim seviyelerinin düşük olması, iş kazalarının önüne geçmek adına alınan önlemlerin yetersizliği ve gerekli uygulamaların sağlanamaması gibi nedenler etkili olmaktadır. İnşaat sektöründe çalışanlar, çalışma ortamlarının genellikle açık alanlarda bulunması sebebiyle iklim koşullarından direkt olarak etkilenmektedir. Çalışma şartlarında termal konforun sağlanıyor olması, çalışanların bedensel ve zihinsel olarak rahatlığının sürdürülmesi yapılan işin verimi ve çalışanların performansı açısından önemlidir. Çalışmaya elverişsiz olan sıcaklıkların çalışanlar üzerindeki psikolojik ve fizyolojik etkileri sebebiyle oluşan dikkatsizlik ve algı seviyesinin düşmesi sonucu iş kazalarının arttığı gözlemlenmiştir. Ortamın uygun sıcaklık değerinin belirlenmesinde çalışılan işin hafif ya da ağır olması, çalışanın sağlık durumu, beslenme şeklinin yapacağı işe uygunluğu, giydiği kıyafetin ince ya da kalın olması gibi parametreler etkili olmaktadır. Bu çalışmada inşaat sektöründe çalışanların maruz kaldığı soğuk hava şartlarının çalışanlar üzerindeki etkileri ve soğuk stres kaynaklı oluşabilecek sağlık sorunları incelenmiş, soğuk yaralanmalarında fayda sağlayabilecek ilk yardım uygulamaları belirtilmiştir. Soğuk stresten korunmak için çalışma ortamının yalıtılması, radyant ısı kaynakları ile ısıtmanın sağlanması, sıcak gıda takviyeleri ile ısı kaybının önlenmesi, kullanılacak donanımlar ve kıyafetlerin özellikleri ile ilgili tavsiyelerde bulunulmuştur.
Keywords: İklim koşulları, inşaat işçileri, işçi sağlığı, soğuk stres, şantiye