TÜRKİYE, SİNGAPUR VE KAZAKİSTAN FEN BİLİMLERİ ÖĞRETİM PROGRAMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI - Yazıcıoğlu, Özlem (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017)
Karşılaştırmalı eğitim farklı ülkelerin eğitim sistemlerini tanımak, yeni uygulamaları eğitim sistemine kazandırmak ve toplumlar arasında eğitim eşitliğini sağlamak için önemlidir. Bu çalışmada da Türkiye, Singapur ve Kazakistan eğitim sistemleri ele alınmıştır. Üç ülkenin ‘’Fen Bilimleri Öğretim Programları’’ genel amaçları, içerdikleri süreç ve beceriler, öğrenme alanları, ölçme ve değerlendirme yaklaşımları ile kazanımları bakımından karşılaştırılmıştır. Tarama modeli olarak desenlenen bu çalışma, konusu bakımından yatay yaklaşıma sahip bir karşılaştırmalı eğitim araştırmasıdır. Veri toplama aracı olarak üç ülkenin fen bilimleri öğretim programı kullanılmıştır. Analiz yöntemi olarak da doküman analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre her üç ülkenin programı da genel amaçlar ve süreç-beceriler bakımından benzerlik göstermekte iken öğrenme alanları, ölçme ve değerlendirme yaklaşımı ile kazanımlar bakımından farklılıklar içermektedir.
Keywords: Karşılaştırmalı eğitim, fen bilimleri dersi, öğretim programı