Immunostimulantların Farklı Metodlarda Balık Yemine Uygulanmasının Çalışmanın Güvenirliğine Olan Etkisi - Özdemir, Keriman Yürüten (My University, 2024)
Çalışmada, 4-nitrofenil-tiyofen-karvazit immunostimulant olarak gökkuşağı alabalığı yemine belirlenen 3 farklı dozda iki farklı metodla ilave edilerek balıkların immun sisteminde meydana getireceği değişimler incelenecektir. 4-nitrofenil-tiyofen-karvazit hem sulu metanolik özüt hazırlanarak ticari yemin içine spreyleme yoluyla katılacak hem de hammadde olarak yeme karıştırılacaktır. Üç tekerrürlü olarak oluşturulacak olan deneme gruplarında balıklar hazırlanan bu yemlerle doyana kadar besleneceklerdir. 21 gün sürmesi planlanan bu çalışmada her hafta kan ve doku örnekleri immünolojik analizler için alınacaktır. İki farklı metodla kullanılan immunostimulantın bağışıklık sisteminde meydan gelen değişimler, proteaz aktivitesi, alternaif komplement aktivite (ACH50) respiratory burst aktivitesi (NBT), lizozim aktivitesi ve miyeloperosidaz aktivitesi belirlenerek tespit edilecek ve karşılaştırmalı olarak değerlendirilecektir. Deney sonunda balıklara hastalık etkeni verilerek direnç gösterip göstermedikleri de araştırılacaktır.