MELAMİN VE ÜRE REÇİNESİ İLE EMPRENYE EDİLMİŞ ATIK KÂĞITLARIN HDF ÜRETİMİNE İLAVESİ İLE BOYUTSAL KARARLILIK VE MEKANİK ÖZELLİKLERİN İYİLEŞTİRİLMESİ - KUTLUATA, Nazif Özgen (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Ülkemizde üretim miktarları her geçen gün artan MDF, HDF, Yonga levha, Kontrplak ve OSB panel levhalar gibi odun esaslı üretimler beraberinde yüksek miktarda değerli atıklar bırakmaktadır. Bu atıkların yine levha içerisinde geri kazanımı ve bu kazanım esnasında üretim kalitesine pozitif yönde etkilemesi bu çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır. Yüzey kaplaması olarak kullanılan emprenyeli kâğıdın, emprenye işlemi sırasında veya daha sonraki aşamalarda ortaya çıkan atıklarını tekrar levha içerisinde değerlendirilmesinin levhanın fiziksel ve mekanik özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Yapılan çalışma yüksek yoğunluktaki liflevha (HDF) ile üretilen laminat parke içerisine %5-10-15 oranlarında emprenye edilmiş atık Dekor kâğıt ve %5-10-15 oranlarında ovarley kâğıt kullanılarak mekanik değerlerdeki değişimler tespit edilmiştir. Çekme direnci değerinde kontrol numunesi 1,17 N/mm² ile en düşük ve 1,44 N/mm² ile %15 ovarley atık kâğıt ilaveli numune en yüksek olarak bulunmuştur. Yine eğilme dayanımı için kontrol numunesi ile karşılaştırıldığında %15 Dekor ve ovarley ilaveli levhalarda sırasıyla %7 ve %8 artış gözlenmiştir. Kalınlığına şişmede 2 saatlik sonuçlara bakıldığında %5,34 ile en az kalınlığına şişme %15 Dekor kâğıdı ilavesinde elde edilmiştir. Diğer yandan 24 saatlik şişmeler kontrol edildiğinde %12,36 ile %15 ovarley ilaveli numune en düşük kalmıştır. Formaldehit miktarı 8,70 mg/100gr ile en düşük kontrol levhası ve 13,40 mg/100gr ile %15 ovarley ilaveli levhada ölçülmüştür. Denemeler sonucunda, melamin formaldehit tutkalı ile üretilen emprenyeli ovarley kâğıt ilaveli test levhalarında iyi yönde sonuç vermiştir. Artan mekanik ve fiziksel değerlerin yanında formaldehit miktarındaki artış ve yüzeyde kalan kâğıt parçalarının bazı yüzey işlemlerine uygun olmaması dezavantaj oluşturmaktadır.
Keywords: Atık, geri dönüşüm, hdf, emprenyeli kâğıt