AGREGAT KÜLTÜRÜNÜN ORMAN AĞACI FİDAN ÜRETİMİNE KATKILARI - Ayan, Sezgin (Türkiye I. Ulusal Ormancılık Kongresi, s.456-463, Ankara., 2001)
Türkiye ile Finlandiya arasında yapılan teknik işbirliği ile 1992 yılında başlatılan ‘’Ağaç Islahı ve Tüplü Fidan Üretim Tekniği ’’ adlı proje 1998 yılında tamamlanmıştır. Proje ile pilot fidanlıklardaki orman ağacı fidanı yetiştiriciliğinde; sebzecilik, meyvecilik, bağcılık ve süs bitkisi üretiminde önemli düzeyde nicelik, nitelik ve erkencilik konularında avantaj sağlayan agregat kültürü kullanılmaya başlanmıştır. Bu yöntemle; - Fidan üretiminde substrate seçenekleri ve yetiştirme ortamları, - Fertigasyon, - Sulama suyunun ıslahı konularında kazanılan bilgi ve deneyimler kısa sürede uygulama alanı bulmuştur. Sonuç olarak; Ormancılığımızda daha çok autovejetatif üretim ve in vitro koşullarda üretilen planletlerin in vivo koşullara adaptasyonunda bir ölçüde kullanılan teknik, kitle fidan üretiminde de başarılı bir şekilde kullanılabileceği ortaya konmuştur. Bu sayede; - Toplam fidan üretiminde tüplü fidan üretim payında artış, - Ekstrem koşullara sahip dikim alanlarında performansı daha yüksek kalite standartlarına sahip fidan üretimi, - Fidanların dikim standardına ulaşma periyodunda (üretim periyodu) ciddi süre kısalması, - Özellikle çıplak köklü fidanların dikim anına kadar yaşadığı söküm, seleksiyon, ambalajlama, gömü, depolama ve transport gibi aşamalarda değişim, - Fidan üretiminin planlanması, tahsisi gibi konularda önemli avantajlar sağlanmıştır.
Keywords: Agregat kültürü, Fidan üretimi; AGREGAT KÜLTÜRÜNÜN ORMAN AĞACI FİDAN ÜRETİMİNE KATKILARI