Kobi’lerin Pazarlama Stratejilerinde Sosyal Medya Kullanımının Belirlenmesi: Kastamonu İlinde Bir Araştırma - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde meydana gelen gelişmeler doğrultusunda küreselleşmenin hızlı biçimde hayatımıza girmesi başta iş dünyası olmak üzere birçok alanda rekabeti yoğun biçimde etkilemiştir. Büyük işletmelerin sahip olduğu finansal imkânlara sahip olamayan KOBİ’ler ise bu yoğun rekabet ortamında yok olma ya da daha da küçülme tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Ülkemizde ekonominin gelişmesi, sürdürülebilmesi, işsizliğin azaltılması, sosyal kalkınmanın desteklenmesi ve esnek üretim yapıları nedeniyle KOBİ’ler ülkemiz ekonomisi için çok önemli bir işlevi yerine getirmektedirler. Ülke ekonomisine doğrudan ya da dolaylı olarak sağladıkları katkılar göz önüne alındığında KOBİ’lerin yaşanan rekabette ayakta kalabilmeleri büyük önem taşımaktadır. KOBİ’lerin bu yoğun rekabette ayakta kalabilmelerinin uygun pazarlama stratejilerinin yanında onları hem ekonomik hem de geniş kitlelere ulaşma imkânı veren iletişim araçlarına bağlı olduğu unutulmamalıdır. KOBİ’lerin ayakta kalabilmek için pazarlama stratejileri bağlamında müşteri odaklı Pazar odaklı olmalarının dışında herhangi bir alternatifleri bulunmamaktadır. Bugün KOBİ’ler için kaliteli mal ve hizmet üretme gibi bir sorun bulunmamaktadır. KOBİ’lerin sorunu üretmekte oldukları mal ve hizmetleri satabilecekleri uygun pazarlar ve müşteriler bulamamaktır. Burada üretilen mal ve hizmetlerin hedef kitle başta olmak üzere geniş kitlelere ulaştırılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Yukarıda da belirtildiği gibi KOBİ’lerin büyük firmalar gibi kitle iletişim araçlarında sürekli reklam verme imkânları yoktur, ya da sınırlıdır. Bundan dolayı KOBİ’lerin yeni medya olarak nitelendirilen ve uygun içerikler üretilmesi durumunda geleneksel kitle iletişim araçlarına göre çok daha ekonomik ve geniş kitlelere ulaşma imkânı veren sosyal medya araçlarından yararlanması gerekmektedir. KOBİ’lerin yararlanabileceği sosyal medya araçlarının başında sahip olduğu kullanıcı sayısı ile dünyanın en büyük ülkesi olarak nitelendirilen Facebook, Twitter, Youtube, Instagram, Foursquare ve diğer araçlar gelmektedir. Şüphesi bu araçlarda sadece yer almak yeterli olmayacaktır. Hedef kitleye uygun görsel ağırlıklı içeriklerin hazırlanması, yarışmaların, çekilişlerin düzenlenmesi, paylaşım saatlerinin planlanması, paylaşımlara gelecek yorumların ya da soruların en kısa sürede cevaplanması gibi konular sosyal medyada yer alan KOBİ’lerin amaçlarına ulaşmalarını kolaylaştıracaktır. Kobilerin uyguladıkları pazarlama stratejilerinde sosyal medyanın yerini öğrenmek amacıyla gerçekleştirilecek olan bu lisansüstü çalışması Kastamonu Şehir merkezinde yer alan KOBİ’leri kapsamaktadır. Veri elde etme yöntemi olarak yüz yüze anket yöntemi kullanılacaktır. Anketin KOBİ’lerin pazarlamadan sorumlu üst yöneticilerine uygulanması planlanmaktadır. Araştırma kapsamında KOBİ’lerin sosyal medyaya yönelik tutumları, sosyal medya kullanma amaçları, kullanmama nedenleri, sosyal medya kullanım durumları, pazarlama stratejisi olarak sosyal medyayı kullanma durumları, pazarlama stratejisi bağlamında sosyal medyaya ayırdıkları bütçe gibi önemli sonuçların elde edileceği planlanmaktadır. Araştırma sonuçlarının KOBİ’lerin daha etkili sosyal medya stratejileri oluşturmasına yardımcı olması ve araştırma sonuçlarının yayınlanması ile de akademik literatüre katkı sağlaması bakımından önemli olacağı düşünülmektedir.