İŞ TATMİNİ ALGISININ ÇALIŞANLARIN DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİNE GÖRE FARKLILIKLARI: KASTAMONU İLİ KAMU SEKTÖRÜ VE ÖZEL SEKTÖR KURUMLARINDA BİR ARAŞTIRMA - GÜNGÖR, Berkan (TOBIDER - Uluslararasi Toplumsal Bilimler Dergisi, 2018)
Orgutlerde emek kaynagi olan insan unsuru hicbir zaman geri plana atilmamalidir. Dunya literaturunde ozellikle Hawthorne Arastirmalarindan sonra yapilan calismalarda “insan” unsurunun incelenmesi onem kazanmistir. Calisanlarin islerine dair duyduklari memnuniyetin hem kendileri adina hem de calistiklari kurum ve kuruluslar adina oldukca onemli bir husus oldugu reddedilemez bir gercektir. Nitekim calisanlarin islerinin ihtiyaclarina cevap verdigine dair duyduklari memnuniyet, yonetici tutumlarina karsi duyulan memnuniyet, calisma arkadaslarina karsi duyulan memnuniyet gibi faktorler calisanlarin is yapma verimliliklerini artiracak ve bu sayede is gorenler bagli olduklari orgutlere de katki saglayacaklardir. Bu calisma Kastamonu Ili icerisinde faaliyet gosteren cesitli kamu kurumlari ve ozel kuruluslarda calisan 275 birey uzerinde yapilan bir arastirmanin sonucudur. Calismanin sonucunda elde edilen bulgulara gore, is tatmini algisinin calisanlarin egitim durumlarina, yaslarina ve kurumdaki konumlarina gore farklilastigi tespit edilmistir. Ayrica kamu calisanlarinin tatmin duzeylerinin ozel sektor calisanlarina gore daha yuksek oldugu sonucuna ulasilmistir. Bunlarin yani sira is tatmini algisi ile yoneticilerin tutumlarindan ve islerin yeteneklere uygun olmasindan duyulan memnuniyet ile aralarinda pozitif yonde guclu bir iliski tespit edilmistir. Ancak calismanin sonuclarina gore, is tatmini algisinin cinsiyete gore, sahip olunan cocuk sayisina gore, en uzun yasanan yerlesim birimine gore, gelir duzeyine gore ve kurumdaki hizmet surelerine gore farklilastigina dair herhangi anlamli bir farklilik tespit edilememistir. Calismada goze carpan farkli bir husus da, ogretmenlerin aldiklari ucretlere dair duyduklari memnuniyet duzeylerinin oldukca dusuk olmasidir.
Keywords: 8. Economic growth