Kastamonu Yöresindeki Lactarius (Kanlıca Mantarı) Türlerinin Morfolojik Ve Moleküler Teşhis Yöntemleri İle Belirlenmesi - ÜNAL, Sabri (My University, 2024)
Taksonomik çalışmalar bir yörenin biyolojik zenginliklerinin ortaya konulması açısından önemlidir. Ülkemiz mantar florasının belirlenmesi konusunda oldukça fazla çalışma yapılmış (Demirel ve Öztürk, 1993) olmasına rağmen birçok bölgenin mantar florası henüz tam olarak belirlenememiştir. Ülkemizde değişik araştırıcılar tarafından değişik bölgelerde yapılan çalışmalarda Lactarius cinsine ait türler tespit edilmiştir. Tür tanımlaması yapılırken morfolojik bazı özelliklere bakılarak türler belirlenmeye çalışılmıştır ve sadece belirli alanlarda yetişen türler incelenmiştir. Besin kaynağı ve ticareti açısından hem ülkemiz hem de dünyada önemli bu mantarın ülkemizde yaygın olarak bulunması bizim için avantaj teşkil etmektedir ve bu nedenle ülkemizde yapılan morfolojik ve mikroskobik çalışmalara moleküler çalışmaların da eklenip sahip olduğumuz türleri Dünya’ya onların kabul ettikleri standartlarda sunmamız gerekmektedir. Bu düşüncelerle ortaya çıkan bu tez çalışmasının amaçları şu şekilde sıralanabilir. - Sistematik açıdan problemli bir cins olan Lactarius Kastamonu yöresindeki uygun lokalitelerden toplanarak morfolojik yöntem ile tanılamada problem oluşturan etkenlerin ortadan kaldırmak, moleküler yöntem ile de tanılama yapılarak daha doğru ve güvenilir sonuçlara ulaşılması, ülkemiz florasında bulunan türlerin tespit edilmesi, - Ülkemiz ve Kastamonu yöresi adına Lactarius cinsine ait türlerin koleksiyonunun oluşturulması ve kayıt altına alınması, - Kastamonu yöresinde yenilebilir, yenilemez, ve zehirli Lactarius cinsine ait türlerin belirlenmesi ve yöre halkının bilinçlendirilmesi