Nitril Sübstitüe İçeren Bazı Organik Maddeerin Ve Schiff Bazlarının Korozyon İnhibitör Etkilerinin İncelenmesi - YILMAZ, Nurdane (My University, 2024)
Yumuşak çelik, düşük maliyetli ve dirençli olmasından dolayı petrol rafinasyonu ve depolama tankları gibi işletmelerde ayrıca farklı endüstri alanlarında da kullanımı mevcuttur. Ancak, yumuşak çeliğin temizlenmesi işleminde hidroklorik asidin korozif etkisinden zarar görmektedir. Bu nedenle inhibitörler genellikle metal çözünmelerini engellemek için asit çözeltilerine eklenmektedir [1-3]. Organik bileşiklerdeki inhibitör etkinliği, aromatik halkanın pi bağlarındaki ortaklanmamış elektronların varlığı, düzemsellik, sterik engel ve HUMO ve LUMO arasındaki enerji farkı gibi parametreler ile ilişkilidir. Schiff bazları amin ve karbonil bileşiklerinin katılma reaksiyonundan elde edilen organik bileşiklerdir. Bu bileşikler yüksek saflıkta sentezlenmeleri, düşük toksik etkide olmaları ve çevreye dost bileşikler olmalarından dolayı materyal biliminde en çok kullanılan bileşikler arasındadır. Schiff bazları biyolojide ,tıpta ve endüstriyel alanlarda katalizör, boya pigmentleri ve korozyon inhibitörü olarak kullanılmaktadır. [4-7] Önerilen bu projede; 6-amino -3-piridin karbonitril, 4-amino -5-pirimidin karbonitril, 2-amin-4,5 imidazol dikarbonitril ve bu organik bileşiklerin 2-siyanobenzaldehit ile sentezleri sonucu oluşan schiff bazlarının korozyon inhibitör etkileri 1M HCl ortamında incelenecektir. Elektrokimyasal impedans spektroskopisi ve polarizasyon gibi elektrokimyasal yöntemler kullanarak inhibitör etkinliği araştırılacaktır. Sentezlenen Schiff bazlarının karakter analizleri IR (Infrared spektroskopisi) ile yapılacaktır. Kuantum kimyasal hesaplamalar yapılarak bu bileşiklerin HOMO ve LUMO enerjileri arasındaki fark belirlenecektir. SEM analizeri ile bulunan bu sonuçlar karşılaştırılacaktır.