KESBİÇ, Fevziye Işıl2024-01-282024-01-28https://hdl.handle.net/20.500.12597/18959Bu projede, önemli bir protein kaynağı olarak hayvan yemlemede kullanılan pamuk tohumu küspesinde bulunan ve toksik polifenolik bir bileşen olan gossipolün halofilik arke fermantasyonu ile detoksifikasyonu ve buna bağlı olarak yemin protein miktarının artırılması amaçlanmaktadır. Halofilik mikroorganizmalar uyum sağladıkları ekstrem çevresel koşullar nedeniyle zorlu endüstriyel prosesler için önemli bir potansiyele sahiptir. İçerdiği yüksek gosipol miktarı sebebiyle hayvansal yemlerde sınırlı kullanımı olan pamuk tohumu küspesinin halofilik mikroorganizmalar tarafından fermantasyonu gerçekleştirilerek kullanım alanının arttırılabileceği öngörülmektedir. Pamuk tohumu küspesi bir halofilik arke olan Halorubrum ezzemoulense ile fermente edilerek fermantasyon öncesi ve sonrası yemlerdeki gossipol miktarı LC-MS/MS cihazı ile tespit edilecektir. Ayrıca yemlerin yağ, nem, kül, protein, aminoasit ve mineral madde içerikleri de yine fermantasyon öncesi ve sonrasında analiz edilerek fermentasyona bağlı besin değerleri değişimi de ortaya konacaktır. Ekstrem halofilik mikroorganizmaların yüksek tuzlu ortamlarda faaliyet gösterebilmeleri farklı mikroorganizmaların kontaminasyonunu büyük ölçüde engellemektedir. Bu bağlamda elde edilecek başarılı bir gosipol detoksifikasyonu ile yemlerin otoklavlanma maliyeti ve kontaminasyon riskinin de önüne geçileceği öngörülmektedir.Yem Ham Maddesi Olarak Kullanılan Pamuk Tohumu Küspesinin Haloarkeal Fermantasyon Yoluyla Gosipol Detoksifikasyonu Ve Besin Değerlerinin Geliştirilmesi