Bilgisayar destekli kimya öğretiminin öğretmen adaylarının akademik başarısına ve öğrenmenin kalıcılığına etkisi - Durmaz, Ömer (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Bu araştırmanın amacı, bilgisayar destekli kimya öğretiminin fen bilgisi öğretmenliği bölümünde okuyan öğretmen adaylarının akademik başarısına ve öğrenmenin kalıcılığına etkisini belirlemektir. Araştırma sürecinde nicel araştırma yaklaşımlarından olan deney kontrol gruplu ön test son test yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmaya uygun örnekleme yöntemi ile seçkisiz olarak belirlenmiş 78 öğretmen adayı katılım sağlamıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak alanyazında geçerliği ve güvenirliği bulunan “Genel Kimya Başarı Testi” kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler betimsel ve çıkarımsal istatistik teknikleri ile çözümlenmiştir. Veri analizi süreci SPSS 23.0 paket programı kullanılarak yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarının normal dağılım göstermemesi nedeniyle parametrik olmayan test teknikleri kullanılmıştır. Bu kapsamda Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testi tercih edilmiştir. Araştırma sonucunda bilgisayar destekli öğretimin yapıldığı deney grubu lehine anlamlı düzeyde olumlu bir farklılaşma olduğu görülmüştür. Ayrıca cinsiyet değişkeni açısından kadınların erkeklere göre daha yüksek ortalamaya sahip olduğu belirlenmiştir. Sınıf düzeyi açısından öğretmen adayları arasında anlamlı bir farklılık oluşmamıştır. 6 hafta sonra yapılan kalıcılık testi sonucunda olumlu ve büyük oranda bir korelasyon olduğu ve öğrenmenin kalıcılığının sağlandığı görülmüştür.
Keywords: Bilgisayar Destekli Eğitim, Kimya Öğretimi, Fen Eğitimi