Pinus sylvestris L. Klonal Tohum Bahçesinde Çiçeklenme Varyasyonu - Çelik, Durmuş Ali; Ayan, Sezgin (Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi;9 (1) : 25-34, 2009)
Çalışma, 1995 yılında Kastamonu’da 30 adet klon ile tesis edilen Araç-Dereyayla orijinli Taşköprü-Tekçam sarıçam (Pinus sylvestris L.) klonal tohum bahçesinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, tohum bahçesindeki klonların çiçeklenme fenolojisi 2006 ve 2007 yıllarında incelenmiş, göstermiş oldukları farklılıklar tespit edilmiştir. Fenolojik gözlemler sırasında dişi çiçeklerde altı, erkek çiçeklerde sekiz gelişim evresi ayırt edilmiştir. Tozlaşma dönemi çiçeklenme fenolojileri incelendiğinde; 2006 ve 2007 yıllarında erkek çiçeklerin polen yayım dönemi, Mayıs ortası - Haziran ortası arasında gerçekleşmiştir. Dişi çiçeklerin 2006 yılı polen kabulüne başlama ve bitiş dönemi, Mayıs ortası – Haziran ortası olarak belirlenmiştir. 2007 yılında ise dişi çiçeklerin polen kabulüne başlama ve bitiş dönemi Mayıs ortası – Haziranın ilk haftası arasında gerçekleşmiştir. Erkek çiçek polen yayımı ile dişi çiçek polen kabul dönemleri arasında her iki yılda da, hem zamanlama hem de süre açısından bir uyum olduğu gözlenmiştir. The study was carried out in Taşköprü-Tekçam scots pine (Pinus sylvestris L.) seed orchard which was established in 1995 with 30 clones which were originated from Araç-Dereyayla. Throughout the study, flowering phenology of the clones in the seed orchard was examined in 2006 and 2007; and the differences they had were determined. During the observations, six growth stages for the female flowers and eight growth stages for the male flowers were determined. When the phenology of flowering in pollination period was examined, it was seen that pollination period for male flowers was between mid-May and mid-June in 2006 and 2007. The period for the female flowers to start and end pollen reception was determined to be between mid-May and mid-June in 2006, and between mid-May and mid-June in 2007. It was observed that there existed a relative consistency between pollination period for male flowers and pollen reception period of the female flowers with respect to time and duration.
Flowering Variation in a Scots Pine Clonal Seed Orchard
Keywords: Sarıçam, Tohum bahçesi, Erkek çiçek, Dişi çiçek, Fenoloji; Scots pine, Seed orchard, Male flower, Female flower, Phenology