Taçlı Fiğ Ve Gazelboynuzu Bitkilerinin Antikanser, Antimikrobiyal Ve Dna Koruma Özelliklerinin İncelenmesi - BALOĞLU, Mehmet Cengiz (My University, 2024)
Bitkiler eski çağlardan beri değişik hastalıkların tedavisinde tercih edilen yollardan birisidir. İnsanoğlu baklagilleri gıda, yem ve toprak iyileştirici olarak binlerce yıldır kullanmaktadır. Taçlı fiğ ve Gazelboynuzu bitkileri Baklagiller ailesine ait olup, tıbbi açıdan öneme sahiptir. Kanser, günümüzde üzerinde en çok araştırma yapılan hastalıkların başında gelmektedir. Önerilen projede, Baklagiller ailesine ait iki farklı tür olan Taçlı fiğ (Coronilla varia) ve Gazelboynuzu (Lotus corniculatus) bitkilerinin metanol, etilasetat ve su özütlerinin değişik dozlarda in vitro olarak antikanser, antimikrobiyal ve DNA koruma özelliklerinin incelenmesi hedeflenmektedir. Böylece yapılacak bu çalışma ile bu bitkilerin yaprak özütlerinin ileride ilaç hammaddesi olma potansiyelleri hakkında ön bilgiler elde edilmesi düşünülmektedir.